loader image
Home » Descoperire importantă pentru a elimina rezistența la medicamente în leucemia mieloidă acută

Descoperire importantă pentru a elimina rezistența la medicamente în leucemia mieloidă acută

Oamenii de știință australieni au făcut o descoperire semnificativă pentru a depăși rezistența la medicamente în leucemia mieloidă acută, un cancer de sânge rar și devastator care ucide majoritatea pacienților în câțiva ani.

Într-un nou studiu publicat în revista de hematologie Blood, cercetătorii de la UniSA și Centrul de Patologie și Biologia Cancerului descriu o modalitate de a suprima o proteină specifică care promovează rezistența la medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea pacienților cu leucemie mieloidă acută (LMA).

Profesorul Stuart Pitson, unul dintre autorii principali ai studiului, spune că descoperirea ar putea revoluționa tratamentul pentru LMA, o boală care a revendicat recent viața a doi renumiți sportivi australieni, Russell Ebert, jucător de fotbal american și a jucătorului profesionist de golf Jarrod Lyle.

„În fiecare an, în Australia, în jur 900 de persoane sunt diagnosticate cu LMA, un tip de cancer al sângelui și măduvei osoase cu progresie rapidă, care cauzează o supraproducție de celule albe canceroase în sânge numite explozii leucemice. Aceste celule elimină celulele albe normale din sânge, care nu-și mai pot astfel îndeplini funcțiile obișnuite de combatere a infecțiilor, crescând astfel riscul de infecții, și ducând la niveluri scăzute de oxigen și la sângerări“, explică prof. Pitson.

Mulți pacienți cu LMA răspund inițial la venetoclax, o nouă terapie pentru LMA, dar în timp, celulele leucemice devin rezistente, spune patologistul hematolog, lector univ. dr. David Ross, de la Centrul pentru Biologia Cancerului, CCB.

Folosind o bancă de date cu biopsii de LMA, donate de pacienți, și modele preclinice avansate, de top  la nivel mondial, cercetătorii de la CCB au demonstrat că, prin modularea metabolismului lipidelor în organism, o proteină care facilitează rezistența la medicamente, numită Mcl-1, este inhibată în celulele LMA.

„Acest proces face ca celulele LMA să fie extrem de sensibile la Venetoclax, lăsând în același timp celulele albe normale din sânge neafectate”, spune cercetătorul și coautorul principal al studiului, lect.univ. dr. Jason Powell.

Echipa lucrează în prezent la optimizarea medicamentelor care vizează această cale, în vederea începerii unui studiu clinic pentru pacienți cu LMA.

„Pentru majoritatea persoanelor cu LMA, șansele de supraviețuire pe termen lung nu sunt mai bune decât au fost secolul trecut. Avem acum șansa de a remedia acest lucru. Noile tratamente care previn rezistența la venetoclax au potențialul de a prelungi supraviețuirea sau chiar de a crește șansele de vindecare în cazul acestei boli, pentru care există o nevoie disperată de rezultate îmbunătățite“, spune lect.univ. dr. Powell.

Leucemia mieloidă acută reprezintă aproximativ 0,8% din toate tipurile de cancer diagnosticate la o rată de 3,7 la 100.000 de persoane. Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții bărbați, cu vârsta de peste 60 de ani.

În cele mai multe cazuri, cauzele rămân necunoscute, dar specialiștii cred că boala apare din cauza deteriorării unei gene care controlează dezvoltarea celulelor sanguine.

Cu terapiile actuale pacienții ajung la remisie, dar recidiva este frecventă, mai puțin de 30% dintre cei cu LMA supraviețuind cinci ani după diagnostic.

Articolul Descoperire importantă pentru a elimina rezistența la medicamente în leucemia mieloidă acută apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top