Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Descoperire în boala Alzheimer: Legătura genetică cu tulburările intestinale, confirmată de cercetători din Australia

Descoperire în boala Alzheimer: Legătura genetică cu tulburările intestinale, confirmată de cercetători din Australia

Un studiu realizat în premieră mondială confirmă faptul că persoanele cu tulburări intestinale pot avea un risc crescut pentru a dezvolta boala Alzheimer. Noile cercetări ar putea duce la detectarea timpurie a bolii și la posibile tratamente.

Boala Alzheimer distruge memoria și capacitatea de gândire a unei personae și este cea mai răspândită formă de demență. În prezent nu există niciun tratament curativ cunoscut și se preconizează că boala va afecta mai mult de 82 de milioane de oameni și va costa 2 trilioane de dolari până în 2030.

Studii observaționale anterioare au sugerat existența unei legături între boala Alzheimer și tulburările tractului gastro-intestinal, dar până acum, procesele care au stat la baza acestei asocieri au rămas neclare.

Centrul ECU pentru medicina de precizie oferă acum noi perspective, după ce un studiu publicat luni a confirmat o legătură genetică între Alzheimer și multiple tulburări intestinale.

Noile cercetări au analizat seturi mari de date genetice din boala Alzheimer și din mai multe studii privind tulburările intestinale, de la aproape 400.000 de persoane pentru fiecare dintre aceste tulburări.

Echipa a descoperit că persoanele care suferă de Alzheimer și de tulburări intestinale au anumite gene în comun.

„Aceste descoperiri oferă dovezi suplimentare care sprijină conceptul axei ‘intestin-creier’, o legătură bidirecțională între centrii cognitivi și emoționali ai creierului și funcționarea intestinelor”, a declarat directorul Centrului pentru Medicina de Precizie, profesorul Simon Laws, care a supervizat studiul.

Când cercetătorii au efectuat analize suplimentare în genetica comună a acestor afecțiuni au găsit alte legături importante între Alzheimer și tulburările intestinale, respectiv rolul pe care îl poate juca colesterolul.

Dr.Emmanuel Adewuyi, conducătorul echipei de cercetare, a menționat că niveluri anormale de colesterol s-au dovedit a fi un risc crescut, atât pentru Alzheimer, cât și pentru afecțiunile intestinale.

„Caracteristicile genetice și biologice comune pentru Alzheimer și aceste tulburări intestinale sugerează un rol puternic al metabolismului lipidelor, sistemului imunitar și al medicamentelor de scădere a colesterolului. Există dovezi că un colesterol ridicat se poate transfera în sistemul nervos central și poate duce la un metabolism anormal al colesterolului în creier. Există, de asemenea, dovezi care sugerează că niveluri anormale de lipide în sânge pot fi cauzate sau agravate de bacteriile intestinale (H.pylori). Toate aceste dovezi susțin un posibil rol pe care l-ar putea avea un nivel anormal de lipide, în Alzheimer și tulburările intestinale. De exemplu, colesterolul crescut din creier a fost legat de degenerarea creierului și de tulburări cognitive”, a explicat dr. Adewuyi.

Legătura între colesterol și Alzheimer s-ar putea dovedi vitală pentru un tratament viitor, spun specialiștii.

Rezultatele studiului sugerează că medicamentele pentru scăderea colesterolului (statine) ar putea fi benefice și în tratarea Alzheimerului și a tulburărilor intestinale.

Dr. Adewuyi a precizat că este nevoie de mai multe studii în acest sens și că pacienții vor trebui să fie evaluați pentru a vedea dacă ar putea beneficia de utilizarea statinelor.

Cercetarea, care a fost publicată luni, în Communications Biology, a mai indicat faptul că un regim alimentar sănătos ar putea juca un rol în tratarea și prevenirea bolii Alzheimer și a tulburărilor intestinale.

Articolul Descoperire în boala Alzheimer: Legătura genetică cu tulburările intestinale, confirmată de cercetători din Australia apare prima dată în 360medical.ro.