Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Descoperirea unor proteine cheie, noi progrese în cercetarea prevenirii diabetului zaharat de tip 1

Descoperirea unor proteine cheie, noi progrese în cercetarea prevenirii diabetului zaharat de tip 1

Noi progrese în cercetarea pentru prevenirea diabetului de tip 1, după ce o echipă de cercetători din Australia a identificat o proteină cheie care ar putea împiedica declanșarea acestei boli autoimune.

Cercetători de la universitatea din Queensland au dezvoltat un agent biologic, sRAGE, care stimulează funcția celulelor albe din sânge, deteriorată la persoanele care dezvoltă diabet de tip 1.

Diabetul de tip 1 este o afecțiune cronică care poate pune viața în pericol, în care pancreasul produce puțină insulină sau deloc.

„Testele de laborator arată că sRAGE poate corecta celulele T de reglare defecte pentru a preveni mai bine sistemul imunitar s-o ia razna și să provoace diabet. Studiile preclinice indică faptul că acest agent va fi mai sigur și mult mai puțin intruziv decât tratamentele actuale testate pentru prevenirea diabetului de tip 1, cum ar fi perfuziile cu celule T de reglare”, declarat profesorul Josephine Forbes, cercetător la facultatea de medicină a UQ.

Conform specialiștilor, testele de laborator pe modelele de celule umane au arătat că tratamentul sRAGE a crescut numărul celulelor T de reglare în locuri importante din organism, critice pentru dezvoltarea diabetului de tip 1.

Cercetătorii au descoperit că folosirea agentului sRAGE în pancreas, ganglionii limfatici pancreatici și splină, pentru a stimulat  celulele T de reglare, a prevenit diabetul și a dus la o mai bună expresie a insulinei și a funcției sale.

Studiul sugerează că sRAGE ar putea fi utilizat și pentru a trata pacienții care au dezvoltat deja diabet de tip 1, ajutând la un control mai bun al glicemiei prin oprirea răspunsului inflamator care provoacă simptomele bolii.

Rezultatele au fost reproduse de un grup independent de cercetători de la Novo Nordisk din SUA.

Potrivit Institutului Australian de Sănătate și Asistență Socială, diabetul de tip 1 afectează aproape 12 din 100.000 de australieni, cu o medie de aproximativ șapte cazuri noi diagnosticate pe zi. Debutul diabetului de tip 1 se instalează brusc, de multe ori la o vârstă fragedă și nu a fost asociat cu factori ce țin de stilul de viață. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc mai mare de deces prematur din cauza complicațiilor acestei boli, printer care se numără și atacul de cord. Rezultatele recentelor cercetări au fost publicate în revista Asociației Americane pentru Diabet,  Diabetes.

Articolul Descoperirea unor proteine cheie, noi progrese în cercetarea prevenirii diabetului zaharat de tip 1 apare prima dată în 360medical.ro.