Sari la conținut

O echipă de experți americani în lupus eritematos sistemic, de la universitatea din Texas, au identificat noi biomarkeri de sânge, care pot anticipa pacienții cu lupus care vor dezvolta boli de inima, și biomarkeri de urină pentru diagnosticarea nefritei lupice la copiii cu lupus.

Lupusul eritematos sistemic (LES/lupus), este o boală autoimună cronică care poate afecta mai multe organe, inclusiv rinichii, pielea, articulațiile și inima.

Lupusul și bolile cardiovasculare

Lupusul este asociat cu o incidență crescută a bolilor cardiovasculare acute și cronice în comparație cu populația generală.

Într-un studiu publicat recent în Frontiers in Cardiovascular Medicine, pe pacienți cu lupus care au fost monitorizați timp de opt până la nouă ani, cercetătorii au realizat un screening metabolomic cuprinzător, pentru a analiza componentele de bază din serul acestor pacienți, pentru a identifica metaboliți care ar putea estima progresia plăcilor ateromatoase din arterele carotide.

Nouă pacienți aveau LES fără progresia ateromului, opt aveau LES și au continuat să dezvolte plăci aterosclerotice, iar opt pacienți fără lupus au fost probele de control.

„Metaboliții căii acidului arahidonic respectiv, leucotrienul B4 (LTB4), acidul 5-hidroxieicosatetraenoic (5-HETE) și lipidele oxidate de acizii 9/13-hidroxioctodecadienoic (HODE), s-au dovedit a fi modificate semnificativ (p < 0.05 și coeficientul de modificare >2) la pacienții cu lupus comparativ cu pacienții cu LES fără progresie de aterom. Totodată, pacienții cu lupus au prezentat niveluri semnificativ modificate ale aminoacizilor cu lanț ramificat (BCAA), metaboliților și plasmagenilor comparativ cu eșantionul de control fără lupus“, a declarat dr. Chandra Mohan, profesor de inginerie biomedicală la colegiul de inginerie al universității din Houston.

Bazându-se și pe o literaturi de specialitate bogată, rezultatele sugerează că metaboliții identificați pot oferi nu doar un prognostic pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare la pacienții cu lupus, dar pot iniția activ formarea ateromului.

Identificarea precoce a acestor pacienți cu lupus, cu risc cardiovascular ridicat, ar putea ajuta la luarea unor măsuri preventive la începutul cursului bolii.

Nefrita lupică la copii

Nefrita lupică sau inflamația rinichilor, este una dintre cele mai severe complicații întâlnite la pacienții cu lupus. Boala de rinichi este și o cauză principală de deces în rândul pacienților cu LES, și aproape un sfert dintre toți pacienții cu lupus cedează în fața bolii renale, în stadiul terminal.

Echipa de cercetători și-a propus să identifice biomarkeri neinvazivi pentru nefrita lupică, care să înlocuiască seria de biopsii renale dureroase la copii.

Cercetătorii au evaluat performanța a zece markeri de natură diversă, ca indicație a nivelului de proteine din urină, inclusiv citokine, chemokine și molecule de aderență, pentru a distinge activitatea bolii la 84 de copii cu lupus.

„Concentrațiile de ALCAM, KIM-1, PF4 și VCAM-1 din urină au fost semnificativ mai mari la pacienții cu nefrită lupică activă în comparație cu cei cu lupus activ fără nefrită, cu LES inactiv și cu eșantionul de control sănătos, având potențial puternic de diagnostic“, a menționat dr. Mohan.

Echipa și-a publicat recentele descoperiri în Frontiers in Immunology.

„ALCAM, PF4, și VCAM-1 sunt potențiali biomarkeri care pot estima activitatea unor boli renale la copiii cu lupus și au potențialul de a fi markeri substitutivi de semnalizare pentru nefrită și prognosticul bolii la acești pacienți”, a mai precizat medicul.

Articolul Descoperiri promițătoare în cercetarea lupusului apare prima dată în 360medical.ro.