Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Dezvoltarea unei terapii pentru cancerul de prostată rezistent la tratament: un studiu clinic restrâns indică o supraviețuire fără progresie de 40%

Dezvoltarea unei terapii pentru cancerul de prostată rezistent la tratament: un studiu clinic restrâns indică o supraviețuire fără progresie de 40%

O abordare terapeutică experimentală, potențial eficientă împotriva cancerului de prostată rezistent la tratament, a fost identificată de un grup de cercetători de la Cedars-Sinai Cancer, din Statele Unite. Rezultatele unui studiu clinic de faza II, publicate in Molecular Therapy, au condus la un studiu mai amplu, multicentric, aflat în curs de desfasurare. 

Cancerul de prostată, o glandă mică aflată chiar sub vezică urinară, este a doua cauză de deces cauzată de cancer la bărbați. Multe tumori de prostată nu sunt agresive și pot să necesite tratament minim sau deloc.

Tumorile agresive sunt tratate inițial prin intervenție chirurgicală sau radioterapie. La aproximativ o treime dintre pacienți, cancerul reapare după tratamentul inițial. Acești pacienți sunt de obicei tratați cu medicamente care suprimă acțiunile testosteronului și ale altor androgeni – hormoni masculini care ajută la creșterea tumorilor de prostată.

„Pacienții se descurcă foarte bine până când tumora găsește o cale de  ocoli terapia de suprimare a androgenilor”, spune Neil Bhowmick, cercetător la Cedars-Sinai Cancer, profesor de medicină și științe biomedicale și autor principal al studiului.

„Un mod prin care poate face acest lucru este să determine celulele să producă doar o parte din proteina de care se leagă medicamentul, făcând medicamentul inutil. Proteinele parțiale sunt numite variante de matisare”, a explicat cercetătorul.

Făcând cercetări pe celule umane și șoareci de laborator echipa și-a dat seama că celulele canceroase semnalau celulelor de susținere din jur prin proteina CD105, pentru a transforma aceste proteine ​​în variante de matisare.

Cercetătorii au efectuat apoi un studiu pe pacienți umani pentru a testa un medicament care sperau că va împiedica formarea proteinelor ​​parțiale prin inhibarea CD105.

În cadrul studiului, nouă pacienți cu tumori rezistente la terapia de blocare a androgenilor au continuat această terapie, dar au primit și un inhibitor CD105, denumit carotuximab. Dintre acești pacienți, 40% au obținut supraviețuire fără progresie, conform radiografiilor ulterioare.

„Fiecare dintre pacienții din studiul nostru a fost rezistent la cel puțin un supresor de androgeni, iar cursul normal de acțiune ar fi să încerci pur și simplu unul diferit sau chimioterapie, despre care cercetările au arătat, în general, că nu oprește creșterea tumorii pentru mai mult de aproximativ trei luni”, a spus Bhowmick.

Conform acestuia, carotuximab a prevenit eschivarea cancerului și a făcut tumora sensibilă la terapia de suprimare a androgenilor.

Cercetătorii au subliniat că medicamentul carotuximab pare să prevină variantele de matisare a receptorului de androgeni în celulele de sprijin din jurul tumorilor, sensibilizând în continuare tumora la supresorul de androgeni.

Oamenii de știință au descoperit că această terapie poate fi capabilă, în special în cancerele incipiente, să resensibilizeze cancerul pacienților selectați la supresia androgenică. Acest lucru ar putea permite pacienților să evite sau să întârzie intervenții mai toxice, cum ar fi chimioterapia citotoxică

Echipa speră să găsească modalități de a anticipa pacienții care au cele mai mari șanse să beneficieze de această abordare, prin testarea probelor de sânge și țesut folosind tehnologii de ultimă generație.

Ei au identificat trei biomarkeri care ar putea ajuta în acest sens, la indicarea pacienților care vor răspunde la această terapie experimentală, pe care urmează să-i valideze într-un nou studiu clinic.

Articolul Dezvoltarea unei terapii pentru cancerul de prostată rezistent la tratament: un studiu clinic restrâns indică o supraviețuire fără progresie de 40% apare prima dată în 360medical.ro.