Diabetul gestational, una dintre cele mai frecvente tulburari intalnite la gravide, poate sa provoace multiple complicatii, dar care pot fi gestionate printr-o alimentatie adaptata, relateaza AFP.
Denumit „de gestatie”, acest tip de diabet este „asociat in mod semnificativ cu complicatii ale sarcinii”, rezuma un studiu amplu publicat in British Journal of Medicine (BMJ), potrivit Agerpres.
Aceasta tulburare este diagnosticata printr-un nivel de glicemie prea mare pe perioada sarcinii. De obicei, dispare dupa nastere, desi creşte riscul de a dezvolta diabet clasic in urmatorii ani.
Este considerată una dintre cele mai frecvente tulburari la femeile insarcinate, deşi este dificil de stabilit o frecventa exacta avand in vedere lipsa de consens cu privire la ceea ce constituie glicemia excesivă.
Studiul publicat in BMJ a incercat sa afle mai multe despre riscurile pentru sarcina si pentru nou-nascut. De altfel, subiectul nu este nou si se stia deja despre existenta unor complicatii multiple, precum risc mai mare de cezariana sau de nastere prematura. Acest studiu, condus de cercetatorul chinez Fangkun Liu, este, insa, o „meta-analiza”, care reuneste aproximativ 150 de studii preliminare, pe un numar de peste sapte milioane de femei insarcinate.
Printre riscurile confirmate nu se numara doar cezariana si nasterea prematura, ci si preeclampsia – o tulburare manifestata prin hipertensiune arteriala si care poate evolua spre convulsii periculoase – dar si o greutate anormal de mare la nou-nascut.
La unele femei este nevoie de un tratament cu insulina. Studiul mentioneaza riscuri deosebite pentru acesta din urma, inclusiv dificultati de respiratie la nou-nascut.
Totusi, chiar daca riscurile raman numeroase, acest lucru nu ar trebui sa produca panica. Cu diabet sau nu, nu se pune problema ca o femeie insarcinata sa-si reduca drastic alimentatia.
Riscul de subnutritie este deosebit de mare la o femeie insarcinata, ceea ce necesita un echilibru dificil de mentinut pentru gestionarea diabetului – controlul zaharului din sange fara a afecta nevoile energetice. De aici si importanta consultarii unui medic si a unui dietetician.
Aceasta i-a determinat pe diabetologii francezi sa publice noi recomandari detaliate.
„Recomandarile dietetice erau vechi si foarte succinte – contineau foarte putine lucruri”, a subliniat pentru AFP dieteticiana Hélene Louvet.
Astfel, nu se recomanda interzicerea absoluta a tuturor alimentelor dulci, desi in mod logic este necesara limitarea acestora sau fractionarea automata a meselor, chiar daca aceasta ramane o posibilitate in functie de evolutia nivelului glicemiei.
Aceste noi reguli, care, evident, trebuie adaptate la situatia fiecarei paciente, se bazeaza pe o abordare realista: sa se evite, pe cat posibil, tulburarea alimentatiei pacientei.
Mai multe detalii despre diabetul gestational, AICI.
Etichete: diabetul gestational, riscuri diabet gestational, risc diabet in sarcina, alimentatie sarcina diabet gestational
The post Diabetul gestational: Riscuri si recomandari alimentare appeared first on Edumedical.