Sari la conținut

O echipă de oamenii de știință din Statele Unite a anunțat un nou tratament care împiedică formarea cariilor și albește dinții fără a-i deteriora.

Primul lucru pe care oamenii îl observă la o altă persoană este zâmbetul. Pentru a fi mai încrezători atunci când zâmbesc larg, oamenii își doresc dinți albi, sănătoși, și strălucitori ca niște perle. Pastele de dinți îndepărtează doar petele de suprafață, iar tratamentele de albire pot dăuna smalțului, ducând la carii și modificarea culorii dinților.

Acum, cercetători de la ACS Applied Materials & Interfaces, din Statele Unite, raportează un nou tratament cu un material ce poate distruge biofilmul care formează carii, și albește dinții fără să-i deterioreze.

Periajul zilnic al dinților si folosirea aței dentare sunt modalități bune de a preveni formarea cariilor, potrivit Asociației Dentiștilor din America. Aceste metode însă, nu albesc în mod eficient dinții. Pentru albirea dinților, oamenii apelează de multe ori la tratamente profesionale sau fără îndrumare medicală, pe bază de geluri cu peroxid de hidrogen și lumină albastră, care produce o reacție chimică în urma căreia petele sun eliminate.

Această combinație elimină cea mai mare parte a modificării culorii dinților, dar generează specii reactive de oxigen care pot descompune smalțul.

Anterior, cercetătorii au modificat nanoparticule de dioxid de titan pentru un tratament mai puțin distructiv de albire a dinților. Metodă necesită însă lumină albastră de mare intensitate, care poate deteriora pielea și ochii.

În consecință, echipa de cercetători și-a dorit să găsească un material care să fie activat de lumina verde, o alternativă mai sigură, atât pentru albirea dinților, cât și pentru prevenirea cariilor.

Cercetătorii au combinat într-un amestec nanoparticule de oxiclorură de bismut, nanoparticule de oxid de cupru și alginat de sodiu. Apoi, au acoperit uniform amestecul pe suprafața dinților și au pulverizat amestecul cu o soluție de clorură de calciu, formând un hidrogel puternic aderent.

Echipa a testat materialul pe dinți pătați de cafea, ceai, suc de afine și sos de soia. În urma tratamentului cu hidrogel și lumină verde, dinții au devenit mai strălucitori în timp și nu a existat nici o deteriorare a smalțului.

Într-un alt set de experimente, echipa a arătat că tratamentul a ucis 94% dintre bacteriile din biofilm.

Pentru a demonstra că tratamentul poate funcționa pe dinți in vivo (în celule vii), echipa a folosit noua metodă pe șoareci, inoculându-le în gură bacterii care formează carii. Hidrogelul activat cu lumină verde a împiedicat în mod eficient formarea cariilor moderate și profunde pe suprafața dinților animalelor. Cercetătorii spun că acest tratament fără periaj, este sigur, previne eficient cariile și albește dinții.

Rezultatele cercetării au fost publicate în American Chemical Society (ACS) Applied Materials & Interfaces.

Articolul Dinți mai albi și mai sănătoși, fără periaj apare prima dată în 360medical.ro.