loader image
Home » Donarea de embrioni și mamele surogat, nereglementate în România-15 variante de legi blocate în Parlament

Donarea de embrioni și mamele surogat, nereglementate în România-15 variante de legi blocate în Parlament

În România donarea de embrioni nu este nici interzisă, dar nici permisă. În acest moment nu există o lege specifică pentru reproducerea umană asistată, iar donarea de embrioni și mamele surogat sunt nereglementate în țara noastră. ,,Au fost vreo 15 variante de legi în Parlament blocate toate. Sunt subiecte sensibile: mama surogat e greu de reglementat, iar donarea de embrioni este nereglementată”, a declarat Ioana Adina Rugescu, consilier RUAM în Agenția Națională a Transplantului (ANT).

Prezentă la lansarea celui mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei, Ioana Adina Rugescu de la Agenția Națională a Transplantului, a precizat pentru 360medical.ro că în momentul de față sunt implementate toate directivele europene pe celule și țesuturi și că suntem practic la nivelul întregii Uniuni Europene ca și stat membru în ceea ce privește legislația, dar că din păcate, nu avem o lege specifică de reproducere umană asistată.

,,E adevărat că poate ar fi bine să fie mult mai specific legat și de posibilitățile care pot apărea și sunt caracteristice celulei reproductive. În România donarea de embrioni nu e interzisă, dar nefiind reglementată toată lumea evită? Deși nu e interzisă, dacă nu știi clar cum ar trebui să faci, e mai bine să se abții”, a spus Ioana Rugescu.

Potrivit acesteia, ultima propunere legislativă este de acum 4 ani și încă zace în Camera Deputaților. Astfel de legi le-ar ajuta foarte mult pe cuplurile infertile, dar și pe profesioniștii în infertilitate.

În prezent, în România un cuplu din patru suferă de infertilitate, conform singurului studiu pe această temă, realizat la nivel național de Asociația de Reproducere Umană din România în anul 2018. Dr. Andreas Vythoulkas, directorul Clinicii Genesis Athens din București, cu cel mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei, e de părere că o lege care să reglementeze donarea de ovocite, de spermatozoizi și chiar de embrioni în România, ar aduce un plus pacientelor și cuplurilor infertile astfel că acestea nu arm ai fi nevoie să se mai ducă în străinătate.

,,Se duc în afara granițelor că nu pot să rezolve aici și vă dați seama că au și alte costuri suplimentare.Trebuie să plece într-o țară străină, să plătească bani de transport, de cazare, de foarte multe ori există și o problemă de limbaj și trebuie să se descurce. E greu”, a spus dr. Vythoulkas, directorul clinicii Genesis Athens  din București, care a devenit cea mai mare clinică din țară, după numărul de embriotransferuri realizate, conform ANT.

Articolul Donarea de embrioni și mamele surogat, nereglementate în România-15 variante de legi blocate în Parlament apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top