Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Dr. Adrian Marinescu: Următoarele variante ale SARS-CoV-2 vor fi probabil mai puțin agresive, dar mai contagioase

Dr. Adrian Marinescu: Următoarele variante ale SARS-CoV-2 vor fi probabil mai puțin agresive, dar mai contagioase

Următoarele variante virale ale virusului SARS-CoV-2 vor fi probabil mai puțin agresive, însă se vor transmite mai ușor, estimează directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu.

“Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme”, a afirmat dr. Marinescu, citat de Agerpres.

“Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. (…) Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive”, a completat medicul.

Pandemia de Covid-19 a ajuns într-o etapă în care omenirea convieţuieşte cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală, potrivit directorului medical al Institutului “Matei Balș”.

“Ce înseamnă conviețuire? Înseamnă că putem să avem variații importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală”, a explicat dr. Marinescu.

“Această conviețuire, dacă știm cum să o abordăm, va presupune totuși o normalitate în caz de pandemie. Oamenii își vor putea desfășura activitatea fără restricții importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situație similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie”, a mai spus medicul.

Specialistul estimează că în toamnă, când se vor deschide şcolile, este probabil să se înregistreze o nouă creştere a numărului de cazuri de Covid-19, însă aceasta nu va fi provocată de o variantă virală mai agresivă.

În cazul unui număr mare de persoane infectate, este nevoie de un număr suficient de centre de testare şi evaluare, la care oamenii să se poată adresa atunci când au nevoie.

“Dacă ai un număr mare de persoane care se infectează, trebuie să ai sistemul pus la punct în aşa fel încât ei să poată să fie văzuți într-un timp totuși scurt și lucrurile să funcționeze, altfel se vor aglomera camerele de gardă, cum se întâmplă și la ‘Matei Balș’, fără să fie oameni cu forme severe”, a completat dr. Marinescu.

Articolul Dr. Adrian Marinescu: Următoarele variante ale SARS-CoV-2 vor fi probabil mai puțin agresive, dar mai contagioase apare prima dată în 360medical.ro.