Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Dr. Alin Nicolescu, SRD: Ne adresăm turiștilor, nu neapărat pacienților. Cancerul de piele este subdiagnosticat!

Dr. Alin Nicolescu, SRD: Ne adresăm turiștilor, nu neapărat pacienților. Cancerul de piele este subdiagnosticat!

Cel mai recent studiu clinic, realizat de către grupul internațional Euromelanoma, relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros. Societatea Română de Dermatologie continuă seria campaniilor de prevenție Euromelanoma, alăturându-se și anul acesta proiectului Universității de Medicină și Farmacie ..Carol Davila” din București – „Asumă-ți să fii sănătos!” –Litoral 2022 și, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie, oferă consultații medicale dermatologice gratuite tuturor turiștilor aflați pe litoralul românesc în perioada 15-20 august. ,,Cea mai frecventă formă de cancer din lume este cancerul de piele, care este subdiagnosticat în România”, a declarat dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie (S.R.D.).

De-a lungul celor 8 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 15.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate.

Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populației, iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular).

Având ca scop principal determinarea prevalenței keratozei actinice în rândul populației europene, studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vărsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate.

De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescență, lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea mai mult de un an într-o țară mai însorită, vacanțe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte.

Nevii displazici sunt alunițe care au o forma mai mare și neregulată decât o aluniță obisnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis și margini mai deschise, neuniforme.

Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunițe și risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniță atipică.

Alunițele atipice NU sunt melanom.

Alunițele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apar adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanom.

În cadrul campaniei ,,Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2022”, dermatologii se așteaptă să ofere în jur de 2000 de consultații medicale turiștilor.

,,Ne adresăm turiștilor, nu neapărat pacienților. Soarele trebuie să ne dea de gândit, fiindcă umbrela nu ne protejează 100 la sută de razele solare, cămașa cu mânecă lungă la fel”, a explicat medicul dermatolog Alin Nicolescu.

Acesta a enumerat principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi  în dezvoltarea cancerului cutanat:

  • Utilizarea de solare;
  • Expunere frecventă intenționat la soare;
  • Expunere în timpul activităților profesionale la soare;
  • Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit);
  • Istoric familial de melanom.

În opinia medicilor, screeningul dermatologic este un beneficiu pentru turiști, în condițiile în care la prima ediție a campaniei ,,Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave.

În privința leziunilor, dr. Alin Nicolescu a subliniat că leziunile mici și discrete sunt cele mai periculoase, motiv pentru care recomandă screeningul la început și final de sezon estival.

O treime din cancerele diagnosticate în lume sunt cancere cutanate

Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.

Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%).

Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate.

Medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv și în sfera dermatologiei, aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România.

Articolul Dr. Alin Nicolescu, SRD: Ne adresăm turiștilor, nu neapărat pacienților. Cancerul de piele este subdiagnosticat! apare prima dată în 360medical.ro.