Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Dr. Cristina Berteanu, Asociația ROZ: Cum îi ajută Planul Național de Combatere a Cancerului pe pacienții oncologici din România

Dr. Cristina Berteanu, Asociația ROZ: Cum îi ajută Planul Național de Combatere a Cancerului pe pacienții oncologici din România

În fiecare an peste 98.000 de români sunt diagnosticați cu o formă de cancer și se estimează că 2 din 5 persoane se vor îmbolnăvi în cursul vieții de o formă de cancer. România are nevoie de un Plan Național de Combatere a Cancerului și în sfârșit acesta devine o realitate. ,,Planul Național se sincronizează cu Planul European de Combatere a Cancerului și atinge toți pilonii existenți în acesta: screening, depistare precoce, diagnostic, tratament și nu în ultimul rând calitatea vieții, care este pentru prima oară un punct important în ceea ce înseamnă îngrijirea pacientului oncologic”, a declarat dr. Cristina Berteanu, Director Medical Neolife România, Vicepreședintele Asociației ROZ și membru activ în grupul de lucru care a elaborat acest document.

Despre noutățile pe care le  aduce Planul Național de Cancer în diagnosticarea precoce a cancerelor și cum poate schimba viața pacienților oncologici din România s-a discutat pe larg la dezbaterea ,,Cancer Survivor 360”, organizată de redacția 360medical.ro, eveniment online din 2021 din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.

,,Planul Național de Combatere a Cancerului înseamnă un traseu standardizat pentru pacientul oncologic, înseamnă rețea de conectare între centrele de îngrijire ale pacientului oncologic, înseamnă introducerea medicinei personalizate pe tot parcursul, de la prevenție, diagnostic și tratament cu medicamente adaptate genotipurilor și fenotipurilor pacienților, înseamnă abordare multidisciplinară, cu existența tumor bordului în toate unitățile sanitare care îngrijesc pacienți oncologici”, a spus dr. Cristina Berteanu.

Vicepreședintele Asociației ROZ (Răbdare, Optimism, Zâmbet) a semnalat că pseudo-știința este foarte prezentă în lumea noastră și că este nevoie de o strategie de prevenție care s-o combat, iar Planul Național are această strategie care informează asupra factorilor de risc care dacă sunt evitați pot împiedica apariția bolii ca fumatul, alcoolul, poluarea, stresul, radonul.

,,Toată strategia aceasta de a informa populația cu siguranță va evita apariția bolilor. Și avem în vedere că în România mortalitatea evitabilă este de două ori și jumătate mai mare decât în Uniunea Europeană”, a atras atenția dr. Cristina Berteanu.

Planul Național de Combatere a Cancerului mai înseamnă ,,paturi mai multe de paliație și înseamnă grijă față de calitatea vieții pacientului. Adică un plan referitor la nutriție, consilierea psihologică și reintegrarea socială, cu recuperare și ajutor în reinserția socială”, a mai spus directorul medical Neolife România.

Referitor la integrarea în societate a pacienților cu cancer, există în țara noastră câteva proiecte de lege realizate de senatoarea Nicoleta Pauliuc, supraviețuitoare de cancer.

,,Unul dintre ele este acela de a acorda 45 zile aparținătorilor pacienților oncologici și de a avea atât pacienții cât și aparținătorii minim cinci ședințe de consiliere psihologică. Proiectul de lege a și intrat în practică, eliberându-se deja de o lună aceste concedii medicale pentru aparținători. A trecut extrem de repede de toate etapele și a fost implementat cu ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate. De asemenea, mai există un proiect de lege care se numește dreptul de a fi uitat. Suntem una din primele țări europene care îl aplică. Până acum pacienții oncologici, chiar dacă erau declarați vindecați, se confruntau cu dificultăți în a accesa un credit, în a-și face o asigurare de viață, aveau comisioane mai mari și în acest moment este o directivă europeană care țintește acest lucru”, a spus dr. Cristina Berteanu.

Asociația Roz, a cărei vicepreședinte este dr. Cristina Berteanu, a fost creată la ideea scriitoarei Cris Simion, supraviețuitoare de cancer, care și-a și mărturisit experiența scriind o carte și realizând un film intitulat ,,Care dintre noi”

,,Cris Simion are un proiect foarte amplu, care prevede și terapie prin artă, pentru că terapia prin artă face parte din ceea se poate oferi pacientului pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții, proiectul numindu-se teatrul Grivița 53, care a obținut autorizațiile și care va începe să fie construit în curând”, a anunțat dr. Cristina Berteanu în cadrul dezbaterii ,,Cancer Survivor 360”.

 

Articolul Dr. Cristina Berteanu, Asociația ROZ: Cum îi ajută Planul Național de Combatere a Cancerului pe pacienții oncologici din România apare prima dată în 360medical.ro.