Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Dr. Mihaela Udrescu, medic de familie și gastroenterolog: Nu există în România un program organizat de depistare activă a hepatitelor la nivel primar

Dr. Mihaela Udrescu, medic de familie și gastroenterolog: Nu există în România un program organizat de depistare activă a hepatitelor la nivel primar

Dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie și specialist în gastroenterologie, coordonator național al grupului Gastro SNMF, a făcut un apel către studenții la medicină să se implice în caravanele principalelor universități de medicină din țară pentru a depista cazurile noi de hepatită din zonele izolate din țară.

,,Sunt oameni în zone izolate fără contact cu medici și asistăm din păcate la deșertificarea României în ceea ce privește medicina primară”, a declarat dr. Mihaela Udrescu la cea de-a doua ediție a dezbaterii Hepatitis 360, organizată de redacția 360medical.ro.

În acest moment în România, un program național organizat de depistare activă a hepatitelor virale nu există. Sunt proiectele pilot Livero I, Livero II Sud Muntenia și Livero II Est și caravanele la care participă studenții mediciniști și care merg în zone izolate ale României.

,,Toată lumea spune că medicina de familie este baza medicinei, dar în același timp este Cenușăreasa medicinei. Poate că niște măsuri sustenabile și chiar viabile în acest sens sunt binevenite.

Aș accentua faptul că acolo unde există medic și există activitate medicală, iar pacientul poate accesa servicii medicale primare, nu există acces la laborator. Deci lucrurile sunt într-un cerc vicios, care într-adevăr necesită îmbunătățiri. În special în mediul rural.

Referitor la studenți, îi încurajez să acceseze programele de tip caravane: Caravana cu medici, Caravana studențească. Există caravana  Facultății de Medicină Carol Davila, există caravane și ale principalelor universități din țară, din principalele orașe ale țării. În momentul de față un program organizat de depistare activă la nivel primar nu există”, a subliniat dr. Mihaela Udrescu, coordonatoarea la nivel național al grupului Gastro SNMF.

În cadrul dezbaterii Hepatitis 360, a mai fost ridicată o problemă, aceea a gravidelor care sunt purtătoare a unui virus hepatitic, care nasc și nu beneficiază de tratamentul potrivit.

,,Sunt multe gravide care nu sunt supravegheate, iar testarea în maternitate, înainte de naștere, ar elimina multe din incidentele transmiterii perinatale a infecției. Mă gândesc în special la infecția cu virus B. Dacă testarea se face înainte de naștere, se pot lua măsuri astfel încât vaccinul să fie administrat în primele 24 de ore, astfel limitând transmiterea în cursul nașterii de la mamă la făt a acestui tip de infecții”, a afirmat dr. Mihaela Udrescu.

Referitor la depistarea hepatitelor, medicul de familie a atras atenția că pacientul cu suferință hepatică este un pacient dificil, fiindcă este asimptomatic.

,,Dacă nu îl doare crede că nu are nimic. Ajunge de cele mai multe ori în stadii avansate și într-adevăr de multe ori îl depistăm în stadiul de ciroză, în stadiul de carcinom, la momentul prezentării. Sunt oameni care se consideră sănătoși și de aceea insist, și mesajul meu este așa: așa cum mergeți cu mașina la revizie, faceți-vă un bun obicei și mergeți la medicul de familie anual. Pentru un control general, pentru efectuare de testări, astfel încât să nu ajungeți în situații neplăcute”, a atras atenția dr. Mihaela Udrescu.

De la aceeași dezzbatere mai puteți urmări:

Scădere a incidenței hepatitelor virale în România în ultimii 5 ani, cu un profil schimbat al pacientului

Prof. dr. Liana Gheorghe: Hepatoprotectoarele își găsesc loc în afecțiunile blânde ale ficatului

[VIDEO] Prof. dr. Victoria Aramă: Salvezi pacientul dintr-o boală gravă, oncologică și decedează din cauza unei reactivări a unui virus hepatitic care ar fi putut să fie evitată

În România, pacienții cu hepatita cu virus Delta nu au încă o terapie dedicată

Prof. dr. Victoria Aramă, infecționist la Institutul Matei Balș: Nu mai avem locuri în secțiile COVID. Retransformăm secțiile non COVID în secții COVID

Articolul Dr. Mihaela Udrescu, medic de familie și gastroenterolog: Nu există în România un program organizat de depistare activă a hepatitelor la nivel primar apare prima dată în 360medical.ro.