Sari la conținut
Clinica Stomatologica » EMA își consolidează răspunsul la epidemia de variola maimuței după ce OMS a anunțat cel mai ridicat nivel de alertă

EMA își consolidează răspunsul la epidemia de variola maimuței după ce OMS a anunțat cel mai ridicat nivel de alertă

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) își consolidează răspunsul la escaladarea cazurilor de variola maimuței, la câteva zile după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat epidemia o urgență de sănătate la nivel global, cel mai ridicat nivel de alertă.

Grupul operativ de urgență al EMA, un organism consultativ însărcinat cu gestionarea activităților de reglementare în timpul unei urgențe de sănătate publică, va aborda de acum și epidemia de variola maimuței pe lângă epidemia de Covid-19, a declarat miercuri autoritatea de reglementare.

Grupul operativ va oferi consultanță științifică, va revizui datele științifice disponibile și va coordona studii independente de monitorizare a intervențiilor, cum ar fi vaccinul antivariolic al companiilor, Bavarian Nordic și SIGA, utilizate în prezent pentru a combate variola maimuței.

Monkeypox este un virus care aparține familiei ortopoxvirus și tinde să provoace simptome ușoare, asemănătoare gripei, inclusiv febră, dureri și  leziuni ale pielii. Potrivit OMS, oamenii tind să se recupereze, de obicei, pe cont propriu, în termen de două până la patru săptămâni.

Identificat pentru prima dată la maimuțe, virusul este transmis și de la om la om, în principal prin contact strâns.

Din luna mai cazurile de variola maimuței au crescut la peste 16.000, în peste 75 de țări. OMS a confirmat și cinci decese, toate survenite în Africa, unde virusul este endemic.

Marți, agențiile britanice de sănătate au obținut finanțare pentru a dezvolta o abordare standardizată care să testeze performanța vaccinurilor utilizate sau în curs de dezvoltare împotriva epidemiei de variola maimuței.

„Este foarte dificil de prezis cum se va desfășura epidemia. Nu s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri confirmate de variola maimuței de la începutul epidemiei și acest lucru indică faptul că măsurile de sănătate publică aplicate până în prezent au avut un impact minim și este puțin probabil ca epidemia să dispară de la sine, pe cale naturală”, a declarat Carlos Maluquer de Motes, liderul grupului de cercetare care studiază biologia poxvirusului la universitatea din Surrey.

Până în prezent, Europa se află pe primul loc, cu cele mai multe cazuri raportate, în special în rândul bărbaților homosexuali, conform OMS.

Săptămâna trecută, Statele Unite au anunțat cazuri de variola maimuței identificate la copii, context în care oficialii OMS au declarat că investighează posibilitatea ca boala să se răspândească și pe alte căi.

În România, până în prezent, au fost diagnosticate cu variola maimuței 20 de persoane, conform Ministerului Sănătății.

Articolul EMA își consolidează răspunsul la epidemia de variola maimuței după ce OMS a anunțat cel mai ridicat nivel de alertă apare prima dată în 360medical.ro.