Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Excesul de ceramide inhibă coronavirusul, indică noi cercetări

Excesul de ceramide inhibă coronavirusul, indică noi cercetări

Cercetătorii au descoperit că excesul de ceramide, un grup de lipide din organism, inhibă SARS-CoV-2.

Cercetătorii de la Julius-Maximilians-Universität, din Germania, au demonstrat anterior, în vara anului 2020 că medicamentul fluoxetină (prozac), un antidepresiv uzual, inhibă coronavirusul SARS-CoV-2 în testele pe care le-au efectuat pe culturi celulare și în preparatele din țesut pulmonar uman.

Oamenii de știință au reușit într-un nou studiu să descifreze mecanismul care duce la inhibarea coronavirusului.

Echipa a dezvoltat molecula AKS466, care este foarte asemănătoare cu medicamentul fluoxetină și, poate suprima coronavirusul.

După ample studii comparative publicate în revista Cells, cercetătorii au descoperit și cum inhibă antidepresivul replicarea coronavirusurilor.

Excesul de ceramide inhibă SARS-CoV-2

Medicamentul fluoxetină și molecula AKS466 captează virușii în lizozomii celulei, veziculele mici în care au loc procesele digestive. În lizozomi, ambele substanțe active suprimă activitatea unor grupări enzimatice, numit ceramidaze acide. În acest fel, crește concentrația de ceramide, un grup de lipide din organism. Excesul de ceramide este în cele din urmă responsabil pentru prevenirea reproducerii coronavirusului SARS-CoV-2, au descoperit cercetătorii.

„Enzima ceramidază este o structură țintă nouă, complet neașteptată pentru terapia antivirală”, spune profesorul Jochen Bodem de la Institutul JMU de Virusologie și Imunobiologie.

Consecințe pentru cercetarea terapiei

Noile descoperiri sunt semnificative pentru lupta împotriva SARS-CoV-2, spun autorii.

Pe de o parte, ceramidele ar putea fi direct potrivite ca agenți activi împotriva virusului, iar pe de altă parte, molecula asemănătoare fluoxetinei, AKS466 ar putea fi superioară medicamentului original.

Medicamentul fluoxetină inhibă grupul de enzime de sfingomielinază acidă, ceea ce duce la efecte secundare atunci când este utilizat.

AKS466 nu inhibă aceste enzime și astfel ar trebui să aibă mai puține efecte secundare adverse.

În noul studiu, echipa de la Würzburg prezintă două noi moduri care ar putea îmbunătăți terapiile împotriva infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Echipa va continua cercetările pentru a clarifica modul în care cele două substanțe active reușesc să prindă coronavirusurile în lizozomi.

Articolul Excesul de ceramide inhibă coronavirusul, indică noi cercetări apare prima dată în 360medical.ro.