loader image

EXCLUSIV: Dr. Ligia Moșneaga, medic de familie: Sunt multe lucruri în contractele cu CNAS pe care așteptăm să le rezolvăm de 30 ani

Astăzi este Ziua Internațională a Medicului de Familie, un motiv bun de-a ne îndrepta atenția spre acești specialiști, pe cale de dispariție în România în următorii 10 ani. Peste 50% din medicii de familie din țara noastră au peste 50 ani, iar cei tineri pleacă la muncă în străinătate.Ce și-ar dori acești profesioniști de la sistemul de sănătate românesc, de la autorități, de la contractele cu CNAS și de la pacienți aflați de la dr. Ligia Moșneaga, medic de familie și membru în Grupul de Lucru GastrRo al Medicilor de Familie SNMF( Societatea Națională de Medicina Familiei).

De ziua Medicului de Familie, celebrată pe 19 mai, ce vă doriți pentru dvs. și pentru colegii medici de familie?

Cred că îmi doresc pace și liniște, să ne putem face profesia așa cum vrem. Îmi doresc o legislație care să îmi faciliteze munca de medic de familie și îmi doresc răbdarea pacienților care trebuie să fie alături de noi, de aceeași parte. Colegilor le doresc foarte multă răbdare și multă putere de muncă, de care sigur au nevoie.

Din perspectiva medicului de familie, făcând  o retrospectivă a celor 2 ani de pandemie care au trecut, ce credeți că a fost binevenit și ar trebui să rămână post pandemia COVID-19?

A fost o perioadă extrem de grea din punct de vedere profesional, extrem de stresantă, de încărcată. Am muncit foarte mult și fizic la cabinet. N-am avut nicio clipă sentimentul că trebuie să stăm închiși undeva pentru că am fost tot timpul acolo. Partea bună a fost revelația telemedicinei, care ne-a facilitat foarte mult consultațiile telefonice sau transmiterea de rețete. Și asta cred că a fost o parte bună care sunt aproape sigură că ar trebui să rămână într-o formă pe care o vom agrea împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Ce nu s-a făcut încă și așteaptă medicii de familie de la sistem, de la autorități?

Sunt multe lucruri de rezolvat. Avem of-urile cu vaccinările de toate felurile. Contractele de vaccinare sunt încă nesemnate. Nu s-a clarificat modul în care vom vaccina antiCovid la cabinete. Cine a optat pentru vaccinare? Cine n-a optat pentru vaccinare?

Și deja a început vaccinarea cu doza 4 de vaccin împotriva COVID-19…

Da, există o listă de medici care vaccinează. Este afișată, dar nu este o listă corectă. Sunt colegi care nu vaccinează și figurează pe listă, figurează date personale, telefonul personal al medicului. Sunt multe lucruri care trebuie încă rezolvate. Sunt multe lucruri, sigur, pe care cred că tot așteptăm de 20-30 ani să le rezolvăm în contractele cu CNAS.

 Fiindcă este medicului de familie, spuneți-ne ce așteptați de la pacienți?

Cred că un gând bun de la toți pacienții mei și de la toți pacienții noștri. Faptul că ei ne sunt alături și că înțeleg munca pe care noi o depunem pentru ei și în folosul lor, cred că asta este foarte important. Noi suntem alături de ei, suntem chiar lângă ei, cei mai aproape din sistemul medical.

Articolul EXCLUSIV: Dr. Ligia Moșneaga, medic de familie: Sunt multe lucruri în contractele cu CNAS pe care așteptăm să le rezolvăm de 30 ani apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top