Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Expunerea la soare poate declanșa foamea la bărbați

Expunerea la soare poate declanșa foamea la bărbați

O echipă multidisciplinară de cercetători din Israel și de la universitatea Columbia, SUA, și Institutul pentru Diabet și Obezitate din Germania, a descoperit că expunerea la mai multă lumină solară în timpul verii duce la o creștere a consumului de alimente în cazul bărbaților.

Cercetătorii își propuseseră să studieze mecanismele prin care lumina soarelui poate duce la cancer de piele la șoareci, când au observat că animalele de sex masculin păreau din ce în ce mai flămânde când erau expuse la lumină UV.

Intrigați, savanții s-au întrebat dacă același lucru se întîmplă și la oameni.

Oamenii de știință au obținut date dintr-un chestionar guvernamental trimis cetățenilor din Israel care adresa o serie de probleme de sănătate și nutriție.

Ei au descoperit că bărbații tind să mănânce mai mult în timpul lunilor de vară decât în celelalte anotimpuri.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că bărbații au consumat cu aproximativ 15% mai multe calorii în timpul verii, pe care le-au atribuit unei expuneri mai mari la lumina soarelui.

În cazul femeilor, aportul alimentar a fost același.

Cercetătorii și-au îndreptat atenția către producția de grelină, cunoscut și sub numele de „hormonul foamei”.

Cercetările anterioare au arătat că grelina este produsă de celulele din stomac și, uneori, de pancreas, intestinul subțire și creier. Hormonul este transportat prin fluxul sanguin și activează neuronii din hipotalamus, care reacționează generând senzația de foame.

Cercetătorii au mai decoperit că grelina afectează și alte zone ale creierului, cum ar fi amigdala, care poate stimula productia de dopamina.

Se știe că nivelurile de grelină cresc în timpul perioadelor de foame și înainte de consumarea unei mese.

Testele efectuate au arătat o creștere a nivelului de grelină la șoarecii de sex masculin expuși la radiații UVB.

Secreția hormonului a mai fost descoperită și în probele de piele obținute de la voluntari umani de sex masculin care au fost expuși la lumina UV în laborator.

„La femei, estrogenul interferează cu interacțiunea dintre proteina p53 și cromatină asupra promotorului secreției de grelină, blocând astfel producția de grelină și comportamentul de foame ca răspuns la expunerea la UVB”, au declarat cercetătorii, care și-au publicat lucrarea zilele trecute, în revista Nature Metabolism.

Articolul Expunerea la soare poate declanșa foamea la bărbați apare prima dată în 360medical.ro.