Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Factor cu rol cheie în căderea părului, descoperit cercetători

Factor cu rol cheie în căderea părului, descoperit cercetători

O singură proteină are un rol decisiv în diviziunea și apoptoza celulelor foliculilor de păr, au descoperit oamenii de știință. Această descoperire nu numai că ar putut trata calviția, ci ar putea accelera procesul de vindecare al rănilor, deoarece foliculii sunt o sursă de celule stem.

Tipul și funcția specifică în cazul majorității celulelor din corpul uman sunt determinate în timpul dezvoltării embrionare. De exemplu, o celulă din sânge nu se poate transforma într-o celulă nervoasă sau invers. Celulele stem însă, se pot transforma în alte tipuri de celule.

Adaptabilitatea lor le face utile pentru repararea țesuturilor sau a organelor deteriorate.

În corpul uman, alte organe care se pot regenera sunt ficatul și stomacul, dar doar în urma leziunilor.

Într-o nouă cercetare, oamenii de știință au studiat  foliculii de păr, singurele organe la om care se pot regenera automat și periodic, chiar și fără să sufere leziuni.

Cercetătorii au stabilit modul în care proteinele TGF-beta (factorul de creștere și transformare beta), controlează procesul prin care celulele din foliculii de păr, inclusiv celulele stem, se divid și formează celule noi sau induc moartea controlată (apoptoza), ducând în cele din urmă la moartea întregului folicul de păr (căderea părului).

Cantitatea este cea care face diferența, spun autorii studiului. Dacă celula produce o anumită cantitate de TGF-beta, atunci ea activează diviziunea celulară, în timp ce, prea mult TGF-beta provoacă apoptoza.

Nimeni nu este pe deplin sigur de ce foliculii își provoacă moartea. Unele ipoteze sugerează că este o trăsătură moștenită de la animale, care năpârlesc pentru a supraviețui temperaturilor fierbinți de vară sau pentru a se camufla.

„Chiar și atunci când un folicul de păr se omoară, nu își omoară niciodată rezervorul de celule stem. Când celulele stem primesc semnalul de regenerare, ele se divid, fac celule noi și se dezvoltă într-un folicul nou”, a explicat coautorul studiului, Qixuan Wang, care este biolog și matematician la UC Riverside, SUA.

Dacă oamenii de știință ar putea determina mai precis modul în care factorul TGF-beta activează diviziunea celulară și modul în care compusul chimic comunică și cu alte gene importante, ar putea fi posibilă activarea celulelor stem foliculare și stimularea creșterii părului.

Întrucât multe animale, inclusiv oamenii, au pielea acoperită cu păr, regenerarea foliculilor de păr ar putea duce la vindecarea anumitor leziuni.

Un control mai precis al nivelului proteinelor TGF-beta ar putea duce, într-o zi la vindecarea, calviției, care afectează milioane de oameni din întreaga lume, au mai spus autorii.

Cercetarea este detaliată într-un articol publicat acum din Biophysical Journal.

Articolul Factor cu rol cheie în căderea părului, descoperit cercetători apare prima dată în 360medical.ro.