Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Federația Sanitas: Curtea Constituțională, părtașă la încălcarea drepturilor salariale de care ar trebui să beneficieze angajații din Sănătate

Federația Sanitas: Curtea Constituțională, părtașă la încălcarea drepturilor salariale de care ar trebui să beneficieze angajații din Sănătate

La începutul acestei luni ar fi trebuit să intre în vigoare legea adoptată în data de 7 iunie 2022, care prevede acordarea majorărilor salariale cu un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021, pentru salariații din Sănătate și Asistență socială, dar Curtea Constituțională a decis să amâne pentru luna septembrie dezbaterile asupra sesizării de neconstituționalitate depusă de USR. ,,Vorbim despre o lege prin care se restabilesc doar parțial drepturile salariale de care ar fi trebuit să beneficieze colegii noștri încă de acum un an și jumătate (dacă Legea salarizării bugetare ar fi fost respectată întocmai)”, precizează Federația Sanitas din România.

Federația SANITAS consideră inacceptabilă această situație și cere guvernului să ia act de decizia Curții Constituționale și să găsească o soluție pentru ca majorările salariale să fie acordate angajaților din sistemul public începând cu data prevăzută de lege – 1 iulie!

,,Este adevărat că Uniunea Salvați România a anunțat, încă din ziua votării proiectelor de lege, că va depune o sesizare la Curtea Constituţională (CCR) cu privire această lege. Însă ne-am așteptat ca CCR să dea dovadă de maturitate și să dea un răspuns competent sesizărilor USR într-un interval de tip rezonabil, care să permită promulgarea și apoi punerea în aplicare a legii. Nu înțelegem rostul acestei amânări, dar atragem public atenția că, prin decizia luată, Curtea Constituțională devine părtașă la încălcarea continuă a drepturilor salariale de care ar trebui să beneficieze angajații din Sănătate, și nu numai, conform Legii –cadru a salarizării personalului bugetar”, arată Federația într-o postare pe pagina sa de facebook.

Dacă subiectul va fi reluat abia în septembrie, înseamnă că majorările salariale ar putea să intre în vigoare, cel mai devreme, începând cu luna octombrie.

,,Nu este destul că prevederile Legii salarizării sunt încălcate constant de mai bine de doi ani iar drepturile salariale ale colegilor noștri din Sănătate și Asistență socială nu sunt respectate? Nu este destul că angajații din cele două sisteme, membri SANITAS, au ieșit în stradă în urmă cu două săptămâni cerând respectarea Legii salarizării? Ce forme de presiune ar trebui să adoptăm noi, sindicatele, pentru ca legea să fie respectată în România?”, se întreabă Sanitas.

 

Articolul Federația Sanitas: Curtea Constituțională, părtașă la încălcarea drepturilor salariale de care ar trebui să beneficieze angajații din Sănătate apare prima dată în 360medical.ro.