Sari la conținut
Clinica Stomatologica » FNPMF: Fără un buget rectificat la 5 miliarde de lei pentru medicina de familie, cabinetele nu îşi vor putea susţine activitatea

FNPMF: Fără un buget rectificat la 5 miliarde de lei pentru medicina de familie, cabinetele nu îşi vor putea susţine activitatea

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPM) cere Guvernului României să aloce o finanțare anuală de miliarde de lei pentru cabinetele de medicina familiei, în condițiile în care, pentru anul în curs au fost aprobate 3,6 miliarde de lei.

FNPMF i-a solicitat premierului României Nicolae Ionel Ciucă, încă din martie 2022, o întâlnire cu organizaţiile medicilor de familie pentru a discuta despre bugetul asistenţei medicale primare în anul 2022.

 ,,Fără un buget rectificat la 5 miliarde de lei pentru medicina de familie, cabinetele nu îşi vor putea susţine activitatea până la sfârşitul anului 2022, nu vor putea dezvolta noile servicii medicale necesare pacienţilor români şi refugiaţi de pe teritoriul Ucrainei, solicitate şi de Ministerul Sănătăţii – România şi CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în baza Programului bazat pe rezultate în sistemul de sănătate, semnat de Guvernul României cu World Bank Romania. Domnule premier, Guvernul României cere performanță, calitate, ore suplimentare şi foarte multe servicii gratuite cabinetelor de medicina familie, fără a oferi susţinerea financiară şi respectul necesare”, a precizat Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie într-o postare pe Meta.

Rectificarea bugetară din lua august este așteptată cu interes de medicii de familie care arată ce ar putea face dacă bugetul anual alocat de Guvernul României pentru cele 9800 de cabinete ar fi de 5 miliarde de lei anual.

,,Ar putea crea locuri de muncă, angajând o persoană care să răspundă la telefon pentru programări, informații, să preia, copieze sau scaneze documentele cu care pacienţii vin din alte unităţi medicale, sau să ajute pacienţii să completeze documentele solicitate de autorități când solicită anumite servicii în cabinetele de medicina familiei, să sune pacienții să le amintească de controalele preventive sau că nu s-au programat pentru rețeta lunară sau monitorizarea periodică a bolii cronice şi multe altele. Fără finanțare adecvată nu putem face mai mult şi nici susține cabinetele în fața valului de scumpiri şi taxe crescute”, arată FNPMF.

Bugetul alocat medicinei de familie poate fi rectificat de Guvern în următoarele săptămâni, cred medicii de familie, însă aceștia se întreabă dacă există și voință politică pentru acest lucru.

Articolul FNPMF: Fără un buget rectificat la 5 miliarde de lei pentru medicina de familie, cabinetele nu îşi vor putea susţine activitatea apare prima dată în 360medical.ro.