Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Funcțiile organelor, restabilite după moarte cu ajutorul unei tehnologii noi

Funcțiile organelor, restabilite după moarte cu ajutorul unei tehnologii noi

Oamenii de știință de la Yale au restabilit circulația sângelui și alte funcții celulare în organismul unor porci, la o oră după moartea animalelor, cu ajutorul unei tehnologii nou dezvoltate. În 2019, aceeași echipă reușise să restabilească anumite funcții celulare în creierul unui porc mort.

La câteva minute după ce inima încetează definitiv să mai bată, o cascadă de evenimente biochimice declanșate de lipsa fluxului sanguin, a oxigenului și a substanțelor nutritive, începe să distrugă celulele și organele unui organism.

O echipă de oameni de știință de la Yale a descoperit că acest proces de distrugere celulară, masiv și permanent, poate fi amânat.

Folosind o nouă tehnologie pe care au dezvoltat-o și care oferă organelor și țesuturilor un fluid de protecție special conceput, cercetătorii au restabilit circulația sângelui și alte funcții celulare la porci, la o oră după moartea animalelor, scrie un articol publicat miercuri, în revista Nature.

Reușita ar putea ajuta la extinderea stării de sănătate a organelor umane în timpul intervențiilor chirurgicale și la extinderea disponibilității organelor donatoare, scriu autorii.

„Celulele nu mor imediat, există o serie prelungită de evenimente. Este un proces în care putem interveni ca să-l oprim, și să restabilim o anumită funcție celulară”, a declarat David Andrijevic, cercetător în neuroștiințe la facultatea de medicină a universității Yale.

Cercetarea se bazează pe un proiect anterior condus de oamenii de știință de la Yale și publicat în 2019, care a restabilit circulația și anumite funcții celulare în creierul unui porc mort, folosind tehnologia numită BrainEx.

„Dacă am fost capabili să restabilim anumite funcții celulare într-un creier mort, un organ despre care se știe că este cel mai susceptibil la ischemie [alimentarea inadecvată cu sânge], am emis ipoteza că ceva similar ar putea fi realizat și în alte organe vitale transplantabile”, a declarat Nenad Sestan, professor de neuroștiințe și de medicină comparativă, genetică și psihiatrie, la Yale, care a condus ambele studii.

În noul studiu, cercetătorii au aplicat întregului organism al porcului tehnologia OrganEx, o versiune modificată a BrainEx.

Tehnologia constă dintr-un dispozitiv de perfuzie, similar cu dispozitivele cardio-pulmonare, care preiau funcțiile inimii și plămânilor în timpul intervențiilor chirurgicale, și un fluid experimental ce conține compuși care pot promova sănătatea celulară și pot suprima inflamația în întreg organismul animalului.

La șase ore după tratamentul cu OrganEx, oamenii de știință au descoperit că anumite funcții celulare cheie erau active în multe zone în corpul animalelor, inclusiv în inimă, ficat și rinichi, și că unele funcții ale organelor  au fost restaurate. Cercetătorii au găsit dovezi ale activității electrice în inimă, care și-a păstrat capacitatea de a se contracta.

„Am reușit, de asemenea, să restabilim circulația în întreg corpul, ceea ce ne-a uimit”, a spus Sestan.

În mod normal, atunci când inima nu mai bate, organele încep să se umfle, distrugând vasele de sânge și blocând circulația, a explicat cercetătorul. Cu toate acestea, circulația a fost restabilită, iar organele porcilor decedați, care au primit tratamentul OrganEx, au apărut funcționale la nivelul celulelor și țesuturilor.

„Sub microscop, a fost dificil să facem diferența între un organ sănătos și unul care a fost tratat cu tehnologia OrganEx după moarte”, a precizat Zvonimir Vrselja, unul dintre autorii seniori ai studiului.

La fel ca în experimentul din 2019, cercetătorii au descoperit că activitatea celulară în unele zone ale creierului a fost restabilită, deși nu a fost detectată nicio activitate electrică organizată care să indice că animalul ar trăi, în timpul niciunei părți a experimentului.

Echipa a fost deosebit de surprinsă să observe mișcări musculare involuntare și spontane în zonele capului și gâtului atunci când au evaluat animalele tratate, care au rămas anesteziate pe parcursul întregului experiment de șase ore. Aceste mișcări indică păstrarea unor funcții motorii, conform cercetătorilor.

Oamenii de știință au subliniat că sunt necesare studii suplimentare, pentru a înțelege funcțiile motorii aparent restaurate la animale, și o analiză etică riguroasă din partea altor oameni de știință și bioeticieni.

Protocoalele experimentale pentru cel mai recent studiu au fost aprobate de Comitetul instituțional de îngrijire și utilizare a animalelor de la Yale (Animal Care and Use Committee) și asistate de un comitet extern consultativ și de etică.

Tehnologia OrganEx ar putea avea în cele din urmă mai multe aplicații, au spus autorii. Ar putea prelungi durata de viață a organelor la pacienții umani, și ar putea extinde disponibilitatea organelor donatoare pentru transplant. De asemenea, ar putea ajuta la tratarea organelor sau țesuturilor deteriorate de ischemie în timpul unui infarct sau AVC.

„Există numeroase potențiale aplicații ale acestei noi tehnologii interesante. Cu toate acestea, avem nevoie să menținem o supraveghere atentă a tuturor studiilor viitoare, în special a celor care includ perfuzarea creierului”, a declarat Stephen Latham, directorul centrului interdisciplinar pentru bioetică de la Yale.

Articolul Funcțiile organelor, restabilite după moarte cu ajutorul unei tehnologii noi apare prima dată în 360medical.ro.