Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Gena care cauzează tumori cerebrale cu cea mai mare rată de mortalitate provoacă și cancere pediatrice

Gena care cauzează tumori cerebrale cu cea mai mare rată de mortalitate provoacă și cancere pediatrice

Cercetătorii de la universitatea Virginia, din Statele Unite, au descoperit că oncogena AVIL, care este responsabilă pentru tumori pe creier cu cea înaltă rată de mortalitate, este responsabilă și pentru două tipuri de rabdomiosarcom, un cancer al țesuturilor moi, care se dezvoltă în principal la copiii mici.

Oncogena poate avea un rol important și în alte tipuri de cancere, care se formează în mușchi, țesutul adipos, nervi și alte țesuturi conjunctive, atât la copii, cât și la adulți, mai sugerează cercetarea.

„Am acumulat mai multe linii de dovezi care susțin că [gena] AVIL este un factor puternic pentru ambele tipuri majore de rabdomiosarcom. Tumorile sunt dependente de această oncogenă (genă care cauzează cancer), ceea ce oferă un motiv în plus pentru proiectarea unor intervenții terapeutice care să vizeze AVIL în aceste cancere pediatrice”, a declarat Hui Li, cercetător la departamentul de patologie al facultății de medicină și al centrului de cancer UVA, din cadrul universității din Virginia.

Cercetătorul împreună cu echipa sa au descoperit în 2020 că gena AVIL este oncogena responsabilă de glioblastom, cea mai letală formă de cancer cerebral. Mai puțin de 7% dintre pacienții cu glioblastom supraviețuiesc cinci ani după diagnostic.

Noua cercetare sugerează că oncogena AVIL este chiar mai importantă decât s-a știut până acum.

Astfel, oamenii de știință au descoperit acum că disfuncțiile genei AVIL joacă un rol cheie și în dezvoltarea celor două subtipuri principale de rabdomiosarcom.

Într-un articol științific, care detaliază noile descoperiri, cercetătorii descriu rabdomiosarcomul ca fiind „dependent” de activitatea în exces a genei AVIL.

Conform cercetătorilor, gena AVIL poate fi punctul de convergență a două procese celulare diferite, care fac ca celulele țesuturilor moi să devină canceroase. În acest studiu, oamenii de știință au descoperit că blocarea activității genei AVIL, a împiedicat formarea rabdomiosarcomului atât în probele celulare din vasele de laborator, cât și în modelele de șoarece cu această boală.

Este un semn promițător pentru potențialul descoperirii, care ar putea duce la un nou tratament țintit pentru rabdomiosarcom, un cancer relativ rar, dar adesea mortal, spun autorii. Chiar și în cazul intervențiilor terapeutice multimodale, rata de supraviețuire pentru copiii cu risc ridicat este mai mică de 20%.

Noua cercetare relevă, de asemenea, că gena AVIL este excesiv de activă și în alte tipuri de cancer ale țesuturilor moi, cunoscute sub numele de sarcoame. Oamenii de știință au descoperit că gradul de activitate în exces se corelează cu rezultatele pacienților, sugerând că AVIL poate reprezenta o vulnerabilitate și pentru aceste tipuri de cancer.

„Aceste constatări, plus cercetările noastre anterioare în tumorile cerebrale, sugerează că AVIL este o oncogenă care, atunci când este supra-activată, poate declanșa dezvoltarea mai multor tipuri de cancer”, a concluzionat cercetătorul.

Noua descoperire ar putea deschide calea pentru realizarea primelor tratamente țintite pentru aceste cancere pediatrice.

Articolul Gena care cauzează tumori cerebrale cu cea mai mare rată de mortalitate provoacă și cancere pediatrice apare prima dată în 360medical.ro.