Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Ghid național de practică medicală în cancerele la copii și adolescenți

Ghid național de practică medicală în cancerele la copii și adolescenți

Cancerele la copii sunt considerate boli rare, fiind o cauză importantă de mortalitate-a doua cauză de deces pentru grupa de vârstă 1-14 ani, după accidente. O treime dintre cancerele pediatrice sunt diagnosticate în Urgență, atunci când simptomele indică deja un tip de cancer avansat. Acest lucru a dus la crearea unui Ghid național de practică medicală în cancerele la copii și adolescenți, coordonat de către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca.

Numărul copiilor cu cancer este mult mai mic față de cel al adulților, reprezentând cca 1% dintre bolile maligne ale adulților. Există importante diferențe între cancerele copilului și cele ale adultului.

Cele mai frecvente cancere pediatrice sunt hemopatiile maligne (leucemii, limfoame) și tumorile sistemului nervos central. În România, copiii cu cancer sunt tratați în 13 secții clinice de Oncologie Pediatrică, conform unor protocoale consacrate, recomandate de SIOP, ESMO sau NCCN. O echipă coordonată de dr. Rodica Cosnarovici, dr. Dana Cernea (coordonatori medicali), dr. Vlad Schitcu (manager de proiect), dr. Ovidiu Bochis (coordonatorul proiectului) a realizat un Ghid național de practică medicală în cancerele la copii și adolescenți.

Ghidul este menit să ofere îndrumare profesioniștilor care activează în serviciile de oncopediatrie pentru gestionarea cazurilor de afecțiuni oncologice ale copilului, specialiștilor din orice domeniu care are legătură cu copiii cu cancer, medicilor tineri în curs de pregătire. Ghidul este o prezentare concisă a cunoștințelor actuale și a posibilităților terapeutice la un moment dat, pentru fiecare situație clinică și pentru fiecare afecțiune în parte. Scopul principal este acela de a ajuta medicii în alegerea celor mai bune strategii de management pentru fiecare pacient, pe baza celor mai bune dovezi furnizate de studiile clinice.

,,Prognosticul bolii este considerabil mai bun în oncologia pediatrică, astfel aproximativ 70-80% dintre copii sunt supraviețuitori de lungă durată, dacă boala este diagnosticată la timp și dacă este tratată corect. Cancerul copilului este prin excelență o boală de natură multidisciplinară. De aceea este nerealist să așteptăm ca o singură persoană cu o singură calificare să aibă abilitățile și posibilitățile de a realiza o evaluare completă și să instituie intervenții competente în toate aceste domenii. Deciziile și intervențiile vor fi în acord cu decizia comitetului multidisciplinar de indicații terapeutice”, arată autorii ghidului.

Documentul poate fi descărcat de aici: https://oncopediatrie.com/wp…/uploads/2022/07/Ghid-RO.pdf

 

Articolul Ghid național de practică medicală în cancerele la copii și adolescenți apare prima dată în 360medical.ro.