Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Grup de molecule nou descoperite ar putea preveni bolile legate de vârstă și crește speranța de viață sănătoasă

Grup de molecule nou descoperite ar putea preveni bolile legate de vârstă și crește speranța de viață sănătoasă

Oamenii de știință au descoperit un grup de molecule care permit celulelor să-și repare componentele deteriorate. Moleculele ar putea crește speranța de viață fără boli legate de vârstă.

În timp ce progresele din lumea medicinei și tehnologiei se regăsesc în creșterea globală a speranței de viață, îmbunătățirea calității vieții pentru populația în vârstă a rămas cu mult în urmă. Longevitatea fără declinul sănătății reprezintă una dintre provocările majore cu care se confruntă lumea medicinei.

Un nou studiu condus de cercetători de la facultatea de medicină din cadrul Hebrew University of Jerusalem (HU), din Israel, a identificat un grup de molecule care permit celulelor să-și repare componentele deteriorate, ceea ce face posibil ca țesuturile să-și păstreze funcția corespunzătoare. Eficacitatea moleculelor a fost demonstrată pe un model de organism preclinic. Echipa de cercetare a examinat efectul diferitelor terapii asupra longevității și calității vieții și a demonstrat cu succes că moleculele pot proteja celulele organismului preclinic și celulele umane de diverse daune.

Un factor major în îmbătrânirea țesuturilor îl reprezintă eficacitatea redusă a mecanismului de control al calității celulei, ceea ce duce la acumularea de mitocondrii defecte.

„Mitocondriile, «uzinele de energie» ale celulei, sunt responsabile pentru producerea de energie. Ele pot fi comparate cu mici baterii electrice care ajută celulele să funcționeze corect. Deși aceste baterii se uzează constant, celulele noastre au un mecanism sofisticat prin care elimină mitocondriile defecte și le înlocuiește cu altele noi”, a explicat profesorul Einav Gross, de la facultatea de medicină a HU.

Acest mecanism scade în eficacitate odată cu vârsta, ducând la disfuncții celulare și deteriorarea activității țesuturilor.

Acest proces degenerativ se află în centrul multor boli legate de vârstă, inclusiv în bolile Alzheimer și Parkinson, dar și în insuficiența cardiacă și sarcopenie (pierderea masei musculare cauzată de îmbătrânire), care se află în creștere.

Recentul studiu ar putea avea aplicații practice de anvergură, întrucât noua tehnologie dezvoltată de cercetătorii de la HU, a ajutat la crearea unor compuși inovatori pentru tratarea unor boli considerate în prezent incurabile.

„În viitor, sperăm că vom putea întârzia semnificativ dezvoltarea multor boli legate de vârstă și vom îmbunătăți calitatea vieții oamenilor”, a declarat prof. Ben-Sasson, al doilea autor al studiului.

Studiul a mai arătat că aceste molecule ar putea fi administrate preventiv. Mai mult, acești compuși sunt ușor de utilizat și pot fi luați pe cale orală.

Pentru a avansa această cercetare importantă și a o transpune în tratamente medicale pentru o varietate de pacienți, echipa de cercetare a înființat un startup care dezvoltă în prezent acest medicament.

„Constatările lui Ben-Sasson și Gross au o valoare semnificativă pentru îmbătrânirea populației globale. Pe măsură ce Vitalunga (compania start-up) avansează spre studii preclinice, acestea sunt mai aproape ca niciodată de a minimiza povara insuportabilă pe care bolile legate de îmbătrânire, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, o au asupra indivizilor, familiilor lor și sistemelor noastre de sănătate”, a declarat, Itzik Goldwaser, CEO al companiei de transfer tehnologic al HU.

Concluziile studiului celor doi oameni de știință au fost publicate în Autophagy.

Articolul Grup de molecule nou descoperite ar putea preveni bolile legate de vârstă și crește speranța de viață sănătoasă apare prima dată în 360medical.ro.