loader image
Home » Guvernul aprobă proiectul CNAS de realizare a unui sistem integrat de management al asigurărilor de sănătate

Guvernul aprobă proiectul CNAS de realizare a unui sistem integrat de management al asigurărilor de sănătate

Guvernul a aprobat joi proiectul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de realizare a unui sistem integrat de management al asigurărilor de sănătate, care va permite elaborarea de rapoarte, analize și studii menite să optimizeze și să consolideze capacitatea decizională a instituției. 

Proiectul a fost inițiat în urmă cu aproape doi ani de către CNAS.

“Astfel se asigură continuitatea şi finalizarea unui proiect important de investiţii: sistem integrat de management în sistemul de asigurări sociale de sănătate, un proiect derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei Executivului.

Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea unui instrument care să consolideze capacitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a comunica rapid şi eficient cu instituţiile care alimentează cu informaţii sistemul de sănătate publică.

În iunile 2020, CNAS a anunțat că sistemul integrat de management va fi finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) și va permite elaborarea de rapoarte, analize și studii menite să optimizeze și să consolideze capacitatea decizională a CNAS, prin prelucrarea datelor specifice colectate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Valoarea totală a proiectului era estimată la acel moment la 101,98 milioane lei, din care 85,64 milioane lei reprezenta finanțarea nerambursabilă din fonduri europene. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

“Prin sistemul care va fi creat în cadrul acestui proiect, datele extrase din PIAS vor fi integrate și organizate într-un format unic de referință. Astfel, din PIAS vor fi generate rapoarte personalizate în vederea efectuării analizelor, studiilor și statisticilor necesare la nivel intern sau la solicitările Ministerului Sănătății și ale altor instituții, precum Institutul Național de Statistică și Institutul Național de Sănătate Publică”, preciza CNAS, într-un comunicat.

Aceste date vor contribui la o mai bună înțelegere a nevoilor asiguraților, la reducerea riscurilor și creșterea eficienței cheltuielilor publice în sistemul de sănătate. Echipa de proiect a fost constituită și în prezent se lucrează la întocmirea documentației necesare derulării achiziției publice.

Articolul Guvernul aprobă proiectul CNAS de realizare a unui sistem integrat de management al asigurărilor de sănătate apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top