Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Întârzieri în realizarea Spitalului Regional Craiova. Proiectarea va începe la toamnă, într-un scenariu optimist

Întârzieri în realizarea Spitalului Regional Craiova. Proiectarea va începe la toamnă, într-un scenariu optimist

Proiectul de realizare a Spitalului Regional Craiova a acumulat întârzieri majore față de proiectele similare din Cluj și Iași, pentru care a demarat deja proiectarea. Guvernul speră să limiteze întârzierile și speră ca proiectarea să înceapă în toamna acestui an, după aprobarea unui nou act normativ privind finanțarea proiectului. 

“Este important ca și Spitalul Regional Craiova să intre în procesul de proiectare a spitalului care va fi construit cu sursă de finanțare inclusiv din împrumutul de la BEI. Celelalte două spitale se află în proces de proiectare”, a afirmat miercuri ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la începutul ședinței de guvern.

Proiectarea spitalelor regionale din Iași și Cluj, cele mai avansate dintre cele trei unități medicale din această categorie, ar trebui finalizată în primăvara anului viitor, potrivit termenilor contractuali.

“La Craiova sperăm să începem proiectarea, să finalizăm procedura de achiziție a proiectantului, în această toamnă, încât să nu existe decalaje mari între cele trei obiective”, a mai spus ministrul.

În luna mai 2022, Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat că va vira primii bani pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență din Craiova, care va fi finalizat în 2027, într-un scenariu optimist.

BEI asigură finanțarea inițială a proiectului, cu o alocare de 368 milioane euro, până la decontarea lucrărilor din fonduri europene.

Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va fi construit în Craiova – Ghercești, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni (aproape 9 ani).

Unitatea va cuprinde un complex de construcții cu 7 niveluri, pe o suprafață totală construită de aproximativ 165.296 metri pătrați. Spitalul va avea heliport și 1.195 de locuri de parcare.

Spitalul va avea 807 paturi, 19 săli de operație şi va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în 7 centre, printre care și un centru de tratament pentru cancer destinat pacienților din regiunea Sud-Vest Oltenia, dar și un centru combinat pentru mamă și copil, cu 100 de paturi pentru adulți și copii, într-o clădire cu intrare separată.

Proiectul celor 3 spitale regionale a fost demarat în 2015, însă pe parcurs s-au înregistrat întârzieri majore, astfel că unitățile medicale vor fi finalizate în 2027, în cel mai bun caz.

Articolul Întârzieri în realizarea Spitalului Regional Craiova. Proiectarea va începe la toamnă, într-un scenariu optimist apare prima dată în 360medical.ro.