Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul de Urgență din Suceava

Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul de Urgență din Suceava

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava s-a efectuat o intervenţie chirurgicală în premieră care a constat în excizia unui carcinom scuamocelular de buză şi a ganglionilor santinelă din regiunea submandibulară, a informat, astăzi, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Dan Teodorovici.

Potrivit sursei citate, pacientul, un bărbat în vârstă de 53 de ani, a dezvoltat o formaţiune tumorală agresivă la nivelul buzei inferioare, care a fost excizată în prima fază în urmă cu o lună.
La examinarea anatomo-patologică, formaţiunea s-a dovedit a fi un carcinom scuamos bine diferenţiat.

Probabilitatea împrăștierii celulelor canceroase în corp, pe cale limfatică, și producerea de metastaze la un carcinom atât de agresiv este ridicată astfel încât medicii au decis de comun acord cu pacientul şi în conformitate cu recomandările oncologice internaţionale, excizia ganglionilor santinelă.

Ganglionii santinelă reprezintă primii ganglioni în care se drenează limfa provenită din zona corpului unde se află formaţiunea tumorală, iar pe baza identificării acestora se stabileşte dacă formaţiunea tumorală s-a extins la sistemul limfatic, a explicat dr. Teodorovici.

„Identificarea ganglionilor santinelă se poate efectua folosind injectarea de coloranţi sau printr-o metodă mai precisă, de ultimă generaţie, care utilizează injectarea unui izotop radioactiv inofensiv pentru pacient, care însă poate fi urmărit intraoperator cu ajutorul unui detector portabil de radiaţii gamma, Gamma probe. În acest caz a fost utilizată metoda de ultimă generaţie cu participarea colectivului Laboratorului de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Judeţean Suceava coordonat de dr. Guţu Mihai, medic primar Medicină Nucleară şi specialist în Radiologie şi Imagistică Medicală, şef de lucrări la UMF Iaşi. (…) Identificarea ganglionului santinelă cu ajutorul radioizotopilor este utilă şi în tratamentul altor cancere agresive precum cele de sân, și de piele”, a declarat Teodorovici citat de Agerpres.

Pentru a beneficia de o astfel de intervenție pacienții se deplasau până acum la unul dintre institutele oncologice din Bucureşti, Iaşi sau Cluj.

Laboratorul unității spitalicești a fost dotat cu două dispozitive Gamma Probe, ceea ce face posibilă realizarea acestei tehnici de identificare şi evaluare a ganglionilor santinelă şi la Suceava.

De asemenea, laboratorul deţine şi un dispozitiv hibrid SPECT/CT, în acest moment fiind singurul laborator din Moldova unde această tehnică se poate realiza 3D cu localizare anatomică foarte precisă, a mai precizat sursa citată.

Articolul Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul de Urgență din Suceava apare prima dată în 360medical.ro.