In tara noastra sunt cunoscute peste 1600 specii de ciuperci, iar dintre acestea aproximativ 400 sunt comestibile si peste 200 specii sunt sigur toxice. In ultimii ani, numarul intoxicatiilor accidentale cu ciuperci este in continua crestere.
Recoltarea ciupercilor din padure, in mod neorganizat, sau achizitionarea de la culegatorii care le comercializeaza in piete implica riscuri importante asupra sanatatii deoarece isi pot face aparitia exemplarele din speciile de ciuperci otravitoare, care genereaza intoxicatii acute la consumatori. Astfel, nu trebuie folosite in alimentatie decat ciupercile bine cunoscute, potrivit unei atentionarina Institutului National de Sanatate Publica.
Prin ingerarea ciupercilor otravitoare (Amanita Phalloides, Amanita Muscaria, etc.) se produc tulburari digestive (varsaturi, diaree, deshidratare), cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arteriala, colaps cardio vascular), neurologice (stare confuzionala, delir, convulsii, coma); moartea poate surveni intre 8 si 48 ore datorita continutului in substante toxice ca falina (actiune hemolitica), amantina (proprietati hipoglicemiante), faloidina (actiune asupra ficatului si sistemului nervos).
“Toxicitatea ciupercilor otravitoare nu poate fi redusa prin fierbere, uscare sau macerare in otet. De asemenea, indepartarea cuticulei nu diminueaza toxicitatea. Foarte important de stiut este faptul ca nu exista nici un test simplu care sa permita recunoasterea imediata a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otravitoare nu poate fi facuta decat de un specialist.”, se precizeaza in materialul INSP.
Intoxicatia cu ciuperci are ca etiologie toxina propriu-zisa, caracteristica speciei, dar poate avea si alte cauze. Astfel, se diferentiaza intoxicatiile adevarate (micetismul) datorate toxinei specifice speciei de cele false datorate unor cauze multiple.
Dintre cauzele falselor intoxicatii amintim urmatoarele:
1. Consumul exagerat. Ciupercile fac parte dintre alimentele greu digerabile. In consecinta, la persoanele sensibile, ciupercile pot genera tulburari digestive chiar la un consum minim si moderat.
2. Intoxicatiile “inchipuite”. Frica de a fi consumat o ciuperca otravitoare poate declansa pe cale psihica o serie de simptome (neliniste, tahicardie, transpiratie si chiar tulburari gastrointestinale), care simuleaza o intoxicatie cu ciuperci.
3. Consumul de ciuperci alterate. Ciupercile se altereaza repede (1-2 zile) datorita continutului crescut de apa, unele putand deveni toxice. Ciupercile vechi, cele atacate de larvele unor viermi, cele recoltate pe vreme ploioasa, cele transportate neadecvat sau cele depozitate in spatii necorespunzatoare, toate pot fi contaminate de diferite bacterii si mucegaiuri. Aceste intoxicatii, deloc neglijabile, se incadreaza in categoria toxiinfectiilor alimentare.
4. Consumul de ciuperci crude. Un numar mare de specii de ciuperci contin toxine termolabile, care sunt distruse prin preparare termica. Consumul ciupercilor crude, chiar si a celor cunoscute, este insa contraindicat.
5. Alergii. Exista persoane la care dupa consumul repetat de ciuperci se formeaza anticorpi fata de proteinele ciupercilor.
6. Intoleranta. Se cunoaste o intoleranta fata de trehaloza, un glucid continut de ciuperci. Aceasta intoleranta este explicata prin lipsa enzimei care digera acest glucid in intestin (trehalaza). Astfel, apar dureri abdominale, insotite de diaree, la fiecare consum de ciuperci.
7. Ciupercile si alcoolul. Unele specii de ciuperci genereaza simptome de intoxicatie in combinatie cu alcoolul. Cele mai cunoscute sunt din genul Coprinus. Coprina, tipica pentru speciile genului, impiedica metabolizarea. In general, nu se recomanda consumarea ciupercilor cu cantitati mari de bauturi alcoolice, deoarece alcoolul mareste solubilitatea unor substante specific, favorizand absorbtia intestinala a acestora, ceea ce poate amplifica gravitatea efectelor aparute.
“Intoxicatiile adevarate cu ciuperci au drept cauza toxina specifica ciupercii. Efectele aparute in organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerata, de momentul recoltarii ciupercilor (sunt ciuperci tinere care prezinta toxicitate mai mare decat cele batrane), modul de preparare termica, de particularitatile consumatorului (existenta unor boli anterioare, alergii) si de ingestia simultana de alcool.”, mai precizeaza specialistii INSP.
Atentie!
– Consumati doar ciuperci cunoscute sau achizitionate din magazin!
– Nu consumati ciuperci crude!
– Nu consumati ciuperci impreuna cu cantitati mari de bauturi alcoolice!
– Conservati ciupercile la frigider si consumati-le in maximum 2 zile dupa ce le ati cules sau cumparat!
– In caz ca prezentati unul sau mai multe simptome (diaree, varsaturi, greata, tremuraturi, ameteli, tulburari de vedere) in urma consumului de ciuperci, adresati-va medicului!
– Simptomele apar in primele 12 ore dupa consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecinte grave: tulburari digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburari neurologice sau chiar deces
Etichete: ciuperci otravitoare, consumul de ciuperci, intoxicatie cu ciuperci
The post Intoxicatiile cu ciuperci otravitoare | Toxicitatea nu poate fi redusa prin fierbere appeared first on Edumedical.