loader image

Legătura matenă și influența acesteia

de Psiholog Clinician, consilier psihologic și psihoterapeut Oana Bunescu

Mama din punct de vedere simbolic este leagănul vieții noastre relaționale. Totul începe cu această primă legătură. Evenimentele care se succed încă de la conceperea noastră vor structura toată viața noastră afectivă, având o profundă influență asupra acesteia. Ceea ce se întâmplă între bebeluș și mamă nu dispare niciodată, ci aceste lucruri se perpetuează și se resimt în viața de adult. Dacă aceste lucruri nu sunt conștientizate, ne putem trezi că facem anumite lucruri sau simțim anumite lucruri care parcă ne confuzează și nu reușim să înțelegem de ce ajungem să le facem. Toate tipurile de relații își au ca primă bază această relație primară, tot ceea ce a fost trăit în plan fizic și psihic prin prisma acesteia.

“Relația cu mama ne conduce la două nouțiuni fundamentale: felul în care am fost întâmpinați și locul pe care l-am primit în privirea celuilalt.” (Juliette Allais, 2022)  Modul în care mama s-a disponibilizat pentru bebeluș, dacă a reușit să își integreze rolul matern, dacă relația a fost una hrănitoare sau din contră a fost una rece, distantă, aceste lucruri impactează modul în care bebelușul învață despre relațiile cu ceilalți.

Capacitatea de asumare a funcției maternă are o foarte mare legătură cu experiența mamei ca bebeluș în contact cu propria mamă.

Elementele aminitite anterior se combină încă din perioada timpurie în ceea ce privește psihismul copilului, iar în acest mod participă la constituirea propriului inconștient. În viața de adult, fiecare dintre noi vom avea tendința să punem în act în fața unui partener o serie din aceste elemente trăite de noi, de foarte devreme.

Contextul relațional de asemenea joacă un rol extrem de important, dar nu trebuie să uităm faptul că fiecare copil va reacționa și interacționa diferit, conform structurii sale interne, în funcție de locul și de relația pe care a avut-o cu mama. Modul în care este interiorizată această imagine despre mama, va deveni fără dar și poate un element esențial în relații. Imaginea acestei legături va avea tendința să iasă la suprafață în relația de cuplu, fie că vorbim despre femei sau că ne referim la bărbați.

Relația noastră cu partenerul va fi influentață de această relație primară, fiecare partener cautând în interiorul cuplului soluția cea mai bună pentru a se adapta cel mai bine, iar la baza acestei adaptări stă modul în care din partea maternă, a venit prima solicitare a mamei.

Relația cu partenerul poate să devină un loc de substitut, un loc de compensare a unei relații mamă-copil care a fost marcată de o lipsă reală de afecțiune, o relație care nu a fost hrănitoare și care nu a susținut o dezvoltare sănătoasă din punct de vedere relațional și afectiv. Îi cerem partenerului mai mult sau mai puțin conștient ceea ce ne-am fi dorit să primim de la mama noastră, iar în unele situații putem ajunge să pedepsim partenerul pentru ceea ce ne-a lipsit în reația cu mama și ne-am fi dorit să avem.

Conștientizarea acestor răni relațioanale nu este un demers ușor, chiar dacă aceste cicatrici rămând adânc în ceea ce am simțit și în ceea ce am trăit, nu înseamnă că suntem condamnați să trăim nefericiți și să cădem pradă unor abuzuri cu repetiție.

Vindecarea acestor răni ne poate aduce mai apoape de noi și mai aproape de ceilalți într-un mod sănătos. Suntem ființe sociale și avem nevoie de conectare cu ceilalți. Relațiile hrănitoare pe care le avem în jur pot să fie o reală resursă pentru noi.

Material realizat de Oana Bunescu, pentru AmNascutAcolo.ro

Psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut
Specializari copil/adult/cuplu/familie
Tel. 0733095779, oanabunescu@yahoo.com

Postarea Legătura matenă și influența acesteia a fost publicata pe Am Nascut Acolo.

Scroll to Top