Mecanism prin care celulele tumorale rezistă tratamentelor, identificat de cercetători

O echipă internațională de cercetători a descoperit că unele celule tumorale sunt capabile să activeze o enzimă numită CAD, care promovează fragmentarea secvenței ADN după expunerea la tratamente genotoxice. Cercetătorii sugerează că ruperea ADN-ului ajută tumorile să prevină moartea celulară, supraviețuind astfel tratamentului.

Cercetări anterioare demonstraseră că radiațiile emise asupra tumorilor maligne pot ucide celulele canceroase din care se compun, dar destul de des, unele dintre celule supraviețuiesc atacului, permițând tumorii să înceapă să crească din nou.

Tot studii anterioare demonstraseră că celulele non-canceroase activează adesea punctul de control G1 al ciclului celular (punctul de restricție), ca mijloc de autoprotecție atunci când sunt expuse la radiații, dar acest mecanism nu funcționează și în cazul celulelor canceroase, ceea ce i-a făcut pe cercetători să se întrebe cum pot supraviețui unele celule maligne după un astfel de tratament.

Oamenii de știință au efectuat un screening al celulele canceroase osoase și au observat că enzima CAD DNază activată de caspază al cărei rol principal este acela de a descompune ADN-ul în timpul apoptozei și de a promova diferențierea celulară, pare să joace un rol în prevenirea morții celulelor tumorale.

După ce au bombardat cu radiații probele de celule tumorale, au descoperit ceea ce ei au descris ca fiind „crestături misterioase“ în catenele de ADN, care au apărut la aproximativ 12 – 18 ore după aplicarea radiațiilor.

Suspectând că enzima CAD ar putea fi factorul responsabil pentru aceste „crestături“, cercetătorii au dezactivat enzima în unele probe, ceea ce a făcut ca celulele să devină mai sensibile la radiații. De asemenea, celulele au avut tendința de a intra în mitoză mai devreme decât în mod normal.

Cercetătorii au transplantat apoi celule tumorale umane la șoareci și au testat impactul pe care l-a avut adăugarea enzimelor CAD. Oamenii de știință au observat că celule au fost mai capabile să reziste tratamentului cu radiații.

Studiul, publicată în revista Science, nu indică faptul că enzima CAD ar fi singura implicată în prevenirea morții celulare în tumori după expunerea la radiații, dar sugerează că această enzimă are un rol major în acest proces.

Studiul nu explică nici modul în care celulele tumorale, care își rup propriile catene de ADN, împiedică apoptoza, dar sugerează că procesul ar putea fi legat de modul în care răspunde sistemul imunitar.

Articolul Mecanism prin care celulele tumorale rezistă tratamentelor, identificat de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top