Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Mecanismul de funcționare al anticorpilor în encefalita autoimună, descifrat de oamenii de știință

Mecanismul de funcționare al anticorpilor în encefalita autoimună, descifrat de oamenii de știință

Folosind o tehnologie de ultimă generație pentru a studia encefalita autoimună, cercetători din Germania și Statele Unite au reușit pentru prima dată să descopere efectele autoanticorpilor asupra creierului.

Echipa internațională a reușit să studieze în detaliu, la nivel atomic, într-o variantă de encefalită autoimună, doi anticorpi care se leagă de receptorii GABAA, cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație. Constatările cu privire la mecanismele structurale au fost publicat în revista Cell și reprezintă un pas important în dezvoltarea unor terapii eficiente, deschizând totodată calea pentru studii suplimentare promițătoare.

„Pentru prima dată, am exploatat interfața a două domenii care s-au dezvoltat puternic în ultima perioadă și am folosit microscopia crio-electronică, care reușește să ofere imaginile atomilor la nivel individual, împreună cu cercetarea autoanticorpilor relevanți clinic, pe care îi izolăm de la pacienții cu boli neurologice și psihiatrice. Expertiza ambelor domenii a fuzionat în această cercetare”, a declarat prof. Harald Prüß de la DZNE, central german pentru bolile neurodegenerative, și directorul Departamentului de Neurologie Experimentală de la Charité-Universitätsmedizin din Berlin. Receptorii GABAA sunt printre cei mai importanți receptori inhibitori din sistemul nervos central.

Blocarea receptorilor GABAA

În mod normal, receptorii GABAA se leagă de acidul (γ) gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător cu efect inhibitor, sintetizat în creier din acidul glutamic în prezența vitaminei B6. Anticorpii pe care oamenii de știință i-au studiat, inhibă receptorii GABA. Până acum, s-a presupus că anticorpii umani direcționați greșit sunt încorporați și preluați împreună cu receptorul, după ce GABA se leagă de receptorii specifici. Dar oamenii de știință au demonstrat acum că nu așa stau lucrurile.

Acești doi anticorpi nu sunt încorporați, dar reușesc să inhibe funcția receptorilor GABA prin mecanisme diferite, de exemplu, împiedicând neurotransmițătorul GABA de la andocarea pe receptorul specific. Acest lucru duce la o hiperexcitabilitate a sistemului nervos, și poate cauza spasme ale corpului, simptome psihotice și convulsii epileptice.

Encefalopatii autoimune

Encefalopatiile autoimune sunt inflamații ale creierului care nu sunt cauzate de bacterii sau viruși, ci de anticorpi din sistemul imunitar care atacă în mod eronat propriul corp al pacientului. Există numeroase tipuri de encefalopatii care diferă în primul rând în structurile specifice pe care anticorpii aberanți le atacă. Nu doar receptorii din creierul uman sunt frecvent afectați, ci și alte molecule, canale ionice sau alte ținte din creier.

„A fost un mister de ce persoanele cu niveluri foarte diferite din acești anticorpi pot dezvolta aceleași simptome în encefalita autoimună. Datorită rezoluției ridicate a studiului, am descoperit acum un alt mecanism. În funcție de locul de legare de pe receptor, anticorpii pot avea efecte foarte diferite”, a declarat prof. Harald Prüß.

Cercetarea altor boli

Deși encefalopatia cauzată de receptorii GABAA este extrem de rară, autoanticorpi similari care atacă sistemul nervos central joacă un rol tot mai mare în multe tulburări neurologice, inclusiv în convulsiile epileptice și demență.

„Informațiile pe care le-am obținut vor inspira cercetările viitoare. Am deschis calea pentru elucidarea mecanismelor autoanticorpilor umani la nivel atomic, care acum pot fi urmărite în numeroase alte boli”, a mai precizat prof. Harald Prüß.

Articolul Mecanismul de funcționare al anticorpilor în encefalita autoimună, descifrat de oamenii de știință apare prima dată în 360medical.ro.