Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Medicamente promițătoare pentru Alzheimer se înfruntă pentru prima dată într-un „studiu clinic virtual”

Medicamente promițătoare pentru Alzheimer se înfruntă pentru prima dată într-un „studiu clinic virtual”

Oamenii de știință ar putea fi cu un pas mai aproape de un tratament eficient pentru boala Alzheimer, după ce au pus două medicamente promițătoare unul împotriva celuilalt într-un studiu clinic revoluționar.

Într-un model computerizat, primul de acest fel, cercetătorii de la Penn State, Statele Unite, au simulat efectele pe termen lung ale utilizării tratamentului aducanumab, aprobat de Administrația americană de reglementare (FDA), și a terapiei promițătoare donanemab, care este încă în fazele de testare.

Folosind această abordare de înaltă tehnologie pentru studiile clinice pentru medicamente, echipa a putut vedea dacă cele două medicamente îmbunătățesc sau nu simptomele Alzheimer (AD) pe o perioadă de 10 ani.

„Numim acest lucru un studiu clinic virtual, pentru că am folosit date reale ale pacienților pentru a simula rezultatele privind sănătatea”, spune autorul principal Wenrui Hao, profesor de matematică la Penn State, într-un comunicat al universității.

„Ceea ce am descoperit se aliniază aproape exact cu rezultatele și constatările din studiile clinice anterioare, dar pentru că am folosit o simulare virtuală, am avut avantajul suplimentar de a compara direct eficacitatea diferitelor medicamente pe perioade mai lungi de testare”, a precizat prof. Hao.

Folosind date clinice și biomarkeri, echipa a creat un model cauzal computațional care a comparat cele două terapii pentru Alzheimer.

Autorii studiului notează că ambele medicamente sunt primele tratamente concepute să acționeze direct asupra cauzei suspectate a bolii și nu doar să atenueze simptomele Alzheimer.

Mai exact, cercetătorii au analizat efectele pe termen mediu (78 de săptămâni) și pe termen lung (10 ani) ale utilizării tratamentelor cu doze mici (6 mg/kg) și mari (10 mg/kg) de aducanumab și cu o singură doză de 1.400 mg de donanemab. Autorii au subliniat că aceleași doze exacte sunt folosite de medici pentru studiile Alzheimer în viața reală, la oameni.

Care medicament are cel mai bun efect împotriva bolii Alzheimer?

Studiul clinic virtual i-a ajutat pe cercetători să confirme ceea ce studiile clinice umane au dezvăluit de-a lungul multor ani.

Ambele medicamente au avut un „efect mare și susținut” asupra eliminării plăcilor de beta-amiloid din creier. Această peptidă este un semn distinctiv al bolii, conform studiilor care au constatat că plăcile perturbă comunicarea dintre neuronii din creier.

De asemenea, studiul virtual a constatat că ambele medicamente au avut un impact mic în ceea ce privește încetinirea declinului cognitiv.

Cu toate acestea, donanemab a fost puțin mai bun la acest lucru pe o perioadă simulată de 10 ani.

„Cu peste 10 terapii anti-amiloid în dezvoltare, se pune o întrebare importantă: care dintre ele este mai bună”, spune colaboratorul studiului și co-cercetător principal, dr. Jeffrey Petrella, profesor de radiologie și directorul laboratorului de cercetare Alzheimer Imaging de la universitatea Duke.

„De multe ori este nevoie de zeci de milioane de dolari și de mulți ani pentru a face o comparație directă între medicamente. Studiul nostru a arătat că efectul acestor două medicamente anti-amiloid asupra încetinirii declinului cognitiv este de fapt destul de modest – iar dacă sunt administrate târziu în viață, abia depistabil”, a precizat medicul.

El a mai subliniat că, în prezent, comunitatea medicală încă nu este pe deplin sigură dacă îndepărtarea plăcilor de amiloid este o modalitate eficientă de tratare sau prevenire a bolii Alzheimer. Medicii administrează ambele medicamente intravenos lunar.

„Această incertitudine, combinată cu rata de eșec de 99% a studiilor din alte clase de tratamente pentru AD, are rădăcinile într-o înțelegere incompletă a mecanismelor complexe care au ca rezultat AD și modul în care traiectoria bolii și răspunsul la tratament pot varia de la individ la individ” scriu cercetătorii, precizînd că este probbail ca tratamentele personalizate să joace un rol central în managementul și consilierea viitoare a pacienților cu AD.

Care este cea mai bună doză pentru pacienții cu Alzheimer?

Echipa a folosit modelul computerizat pentru a crea planuri de tratament individuale pentru „pacienții” lor virtuali. Aceste planuri au luat în considerare efectele secundare potențiale ale terapiei anti-amiloid, inclusiv umflarea și sângerarea creierului, dureri de cap, amețeli, greață, confuzie și probleme de vedere.

Mai exact, modelul a crescut treptat doza de medicament până când tratamentul și-a produs efectul optim cu cel mai mic număr de probleme.

„Obiectivul nostru a fost de a minimiza declinul cognitiv, minimizând în același timp doza de tratament pentru a limita efectele secundare corespunzătoare”, explică Suzanne Lenhart, profesor de matematică la universitatea din Tennessee.

„Modelul nostru va oferi nivelul optim de tratament în timp al medicamentului, dar poate și mai important, oferă planul optim de tratament personalizat pentru fiecare pacient”, a mai spus ea.

Autorii studiului vor analiza acum modelul de tratament Alzheimer cu alte terapii care sunt în prezent în proces de dezvoltare. De asemenea, vor continua să adauge mai multe date clinice din studiile pe oameni, pe măsură ce vor apărea acele rezultate.

Conform echipei, modelul virtual folosește ipoteze bazate pe dovezi legate de progresia bolii, eficacitatea medicamentelor și efectele secundare în rândul oamenilor reali

.„În ciuda acestor limitări, acesta este primul pas către studii clinice personalizate”, spun autorii. După ce au arătat că acest tip de model poate funcționa, cercetătorii speră că va fi folosit ca un instrument de precizie pentru a îmbunătăți studiile clinice reale, optimizând dozele și combinațiile de medicamente, individual pentru pacienți.

Există aproximativ 6,2 milioane de americani peste 65 de ani care trăiesc cu boala Alzheimer. Asociația națională Alzheimer estimează că numărul va crește la 13,8 milioane până în 2060.

National Science Foundation a susținut acest proiect. Studiul este publicat în revista PLoS Computational Biology.

Articolul Medicamente promițătoare pentru Alzheimer se înfruntă pentru prima dată într-un „studiu clinic virtual” apare prima dată în 360medical.ro.