Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Medicamentul belimumab poate fi administrat și la copii în SUA

Medicamentul belimumab poate fi administrat și la copii în SUA

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a extins indicația terapeutică pentru medicamentul belimumab (denumirea comercială Benlysta) pentru administrare la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani. Medicamentul era deja autorizat pentru administrare la pacienți adulți.

În urma deciziei FDA, medicamentul belimumab devine primul tratament aprobat de către autoritatea de reglementare din SUA pentru copiii cu nefrită lupică.

Nefrita lupică este o inflamație severă a rinichilor cauzată de complicațiile bolii autoimune lupus eritematos sistemic (LES), care duce la leziuni și insuficiență renală.

Boala de rinichi este și o cauză principală de deces în rândul pacienților cu LES, și aproape un sfert dintre toți pacienții cu lupus cedează în fața bolii renale, în stadiul terminal.

Belimumab este un anticorp monoclonal (IgG1λ) uman, produs pe o linie celulară de mamifere (NS0) prin tehnologia ADN recombinant.

Medicamentul este autorizat în UE ca tratament asociat la terapiile existente la pacienții adulți cu lupus eritematos sistemic (LES) activ, cu autoanticorpi pozitivi, cu un grad înalt de activitate a bolii (de exemplu anticorpi anti-ADNdc pozitivi și complement seric scăzut) în ciuda terapiei standard și, în asociere cu tratamentele imunosupresoare de fond, pentru tratamentul pacienților adulți cu glomerulonefrită lupică activă.

În Uniunea Europeană, extinderea indicației terapeutice este în curs de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea de reglementare în domeniu. Termenul de finalizare al evaluării EMA este noiembrie 2023.

Articolul Medicamentul belimumab poate fi administrat și la copii în SUA apare prima dată în 360medical.ro.