Cercetătorii de la universitatea Southampton, au demonstrat o metodă rapidă și precisă de diagnosticare a infecțiilor bacteriene. Tehnica are potențialul de a detecta în câteva minute infecțiile la pacienții cu fibroză chistică.
În Marea Britanie, afecțiunea se manifestă la un copil din 10.000 de nașteri. Fibroza chistică este o afecțiune moștenită care face ca mucusul să se acumuleze în plămâni și în sistemul digestiv, provocând infecții pulmonare și probleme în digerarea alimentelor. Deși există tatamente disponibile care ajută la reducerea problemelor cauzate de această afecțiune, infecțiile recurente reduc dramatic calitatea și durata vieții.
Metodele actuale de diagnosticare a infecțiilor imediate (acute) și pe termen lung (cronice) sunt complexe și consumatoare de timp în laborator.
În cazul infecțiilor cu biofilm, poate dura și câteva zile de la colectarea și prelucrarea probelor unui pacient până la obținerea rezultatelor. Acest lucru întârzie tratamentele eficiente și are un impact asupra evoluției pacienților.
O echipă multidisciplinară de la universitatea și spitalul universitar din Southampton și-a propus să dezvolte un instrument de diagnosticare care să fie rapid, precis și simplu de utilizat pentru medici.
Ei au dezvoltat o nouă tehnică de analiză chimică numită spectroscopie Raman cu excitare multiplă. Această metodă non-invazivă este o tehnică imagistică de analiză spectrală care constă în împrăștierea unor fascicule de lumină colorată emise în eșantionul unui pacient.
„Când lumina este aplicată moleculelor unei probe, acestea pot vibra, ceea ce ne ajută să le înțelegem caracteristicile. Prin utilizarea diferitelor culori ale luminii, se poate declanșa un set diferit de astfel de vibrații, ceea ce înseamnă că putem obține mai multe informații despre compoziția lor decât a fost posibil până acum“, a explicat prof. Sumeet Mahajan, șeful departamentului de biologie chimică și director asociat al Institutului pentru Științele Vieții de la universitatea din Southampton.
Acest lucru permite apoi colectarea amprentelor acestor molecule, care poate fi utilizată pentru a identifica proprietățile agenților patogeni care provoacă fibroză chistică.
În multe tehnici actuale, un reactiv trebuie să fie adăugat la o probă sau o etichetă trebuie să fie atașat la moleculele de interes pentru a analiza compoziția lor.
Acest lucru nu este, însă, necesar în cadrul acestei noi abordări, care utilizează proprietățile naturale ale moleculelor pentru analiză.
„Noua noastră metodă bazată pe spectroscopia Raman oferă multe avantaje față de metodele prezente, permițând o analiză mai rapidă și fără a necesita etichetarea probelor. Este fără reactivi și evită etapele complexe de pregătire a probelor cu echipamente sofisticate“, a spus prof. Mahajan.
“Am dezvoltat o metodă care este foarte precisă, și în același timp rapidă, și nu necesită materiale la scară nanometrică pentru îmbunătățirea semnalelor și nici substanțe fluorescente pentru detecție“, a completat profesorul.
Infecțiile de durată în plămânii afectați de fibroză chistică sunt extrem de greu de tratat. Există dovezi că bacteria Pseudomonas aeruginosa apare ca biofilme în organism, protejând bacteriile de acțiunea antibioticelor și stimulând rezistența antimicrobiană.
Acest fapt crește nevoia urgentă pentru un tratament rapid și eficient, spun specialiștii.
Cercetarea chipei de la Southampton, publicată în Analytical Chemistry, a demonstrat o precizie de 99,75% la identificarea bacteriilor Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus în toate tulpinile studiate, inclusiv o precizie de 100% pentru Staphylococcus aureus sensibil la medicamente și rezistent la medicamente.
În viitor, această analiza simplă ar putea fi efectuată în secțiile spitalelor, pentru a oferi un tratament mai rapid și mai eficient. Abordarea ar putea fi extinsă pentru a viza o varietate de boli și pentru a combate rezistența antimicrobiană.
„Studiul nostru prezintă un pas important către un instrument de diagnosticare rapid și fără reactivi care necesită doar o pregătire simplă, sau de rutină a probelor. O astfel de platformă s-ar putea dovedi utilă într-o varietate de alte categorii de patologii și ar putea contribui la abordarea provocării tot mai mari a rezistenței antimicrobiene“, a declarat la rândul său prof Saul Faust, directorul Institutului Național de Sănătate și de Cercetare în Domeniul Sănătății din UK.
Articolul Metodă rapidă pentru detectarea infecției în fibroza chistică apare prima dată în 360medical.ro.