Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Ministerul Sănătății: Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; dozele vor fi livrate în țară de săptămâna viitoare

Ministerul Sănătății: Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; dozele vor fi livrate în țară de săptămâna viitoare

Dozele de vaccin hexavalent pentru imunizarea copiilor au fost achiziţionate şi vor fi livrate în ţară începând de săptămâna viitoare, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

Oficialul a susținut că nu au existat probleme privind stocurile din acest vaccin la nivel național, ci doar la nivelul unor județe.

“Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a afirmat Adriana Pistol, citată de Agerpres.

Vaccinul hexavalent este asigurat în programul național de imunizare al Ministerului Sănătății şi distribuit medicilor de familie prin direcțiile de sănătate publică (DSP) județene.

Secretarul de stat a subliniat că există un risc foarte redus ca un sugar de două luni imunizat cu vaccin hexavalent să facă poliomielită.

În România, rata de vaccinare împotriva poliomielitei este de circa 75%, nivel considerat suboptim, în condițiile în care specialiștii consideră că este nevoie de o rată de 80-85%.

Vaccinul hexavalent este o combinație de antigene bacteriene (4) și virale (2) care imunizează organismul împotriva a șase boli cu potențial mare de agravare și deces.

Aceste boli sunt poliomielita, hepatita B (VHB), difteria, tetanosul, tusea convulsivă, și infecția cu  Haemophilus influenzae tip b.

Conform schemei de imunizare a Ministerului Sănătății, vaccinul se administrează sugarilor, în trei tranșe, la 2, 4 și 11 luni de viață.

Schema se completează cu rapel la 6 ani, cu vaccin tetravalent, în care nu mai există componentă pentru Haemophilus influenzae și hepatita B.

Poliomielita este o boală care provoacă paralizie la copii și este cauzată de poliovirus, care se înmulțește în intestine și se răspândește în principal prin contaminarea cu materii fecale infectate, pe cale fecal-orală.

Nu există niciun tratament care să vindece poliomielita, dar campaniile de vaccinare au reușit aproape să pună capăt formei sălbatice a bolii (forma care apare în mod natural), și care, în trecut a provocat decesul și paralizia a mii de copii anual, în întreaga lume.

În iunie 2022, Marea Britanie a emis o alertă cu privire la depistarea virusului poliomielitei în canalizările din Londra.

Și în Statele Unite a fost depistat, luna trecută, un caz de poliomielită paralitică în afara orașului New York, la un individ nevaccinat, primul din ultimii zece ani.

În România, poliomielita se consideră eradicată, prin campanile de vaccinare.

Articolul Ministerul Sănătății: Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; dozele vor fi livrate în țară de săptămâna viitoare apare prima dată în 360medical.ro.