Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Ministerul Sănătății primește 2,5 miliarde lei în plus la rectificarea bugetară

Ministerul Sănătății primește 2,5 miliarde lei în plus la rectificarea bugetară

Ministerul Sănătății va primi 2,526 miliarde lei în plus la rectificarea bugetară, pentru acoperirea deficitului de la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), prevede proiectul de rectificare elaborat de Ministerul Finanțelor. 

În forma inițială a proiectului, suma alocată era mai mare, de 2,64 miliarde lei.

Rectificarea presupune două măsuri distincte. Astfel, transferurile către FNUASS cresc cu 2,88 miliarde lei, din care 781 milioane lei pentru acoperirea deficitului la servicii medicale și medicamente și 2,1 miliarde lei pentru acoperirea deficitului generat de aplicarea prevederilor legale privind concediile și indemnizațiile de asigurări de sănătate.

În același timp, proiectul de act normativ reduce cu 542 milioane lei fondurile pentru proiectele cu finanțare din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, măsura fiind argumentată prin “economiile” înregistrate la acest capitol.

Bugetul aprobat inițial pentru Ministerul Sănătății în 2022 a fost de 24,09 miliarde lei, din care 11,7 miliarde lei pentru  transferurile către FNUASS pentru acoperirea deficitului.

Bugetul FNUASS, care asigură finanțarea principalelor programe de sănătate din România, a crescut în 2022 cu 1,43 miliarde lei (sau 2,9%) față de nivelul din anul anterior, până la 51,32 miliarde lei. În 2021, bugetul FNUASS a fost de 49,89 miliarde lei, un nivel maxim istoric pentru România.

Articolul Ministerul Sănătății primește 2,5 miliarde lei în plus la rectificarea bugetară apare prima dată în 360medical.ro.