Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Ministerul Sănătății va elimina prețurile de referință calculate pe baza unor medicamente care nu mai există pe piață

Ministerul Sănătății va elimina prețurile de referință calculate pe baza unor medicamente care nu mai există pe piață

Ministerul Sănătății va elimina prețurile de referință calculate pe baza unor medicamente care nu mai există pe piață, printr-un ordin care va fi aprobat în această lună.

Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a susținut că există numeroase cazuri de medicamente care nu mai există pe piaţă, dar care constituie baza de referinţă pentru calculul preţului altor produse.

“În ceea ce priveşte preţul de referinţă, vom elimina acele produse care constituie referinţă de preţ în acest moment şi care nu mai există pe piaţă de ani de zile. Adică, este o situaţie incredibilă – produse care nu există pe piaţă reprezintă referinţă pentru calculul preţului altor produse care există pe piaţă”, a declarat prof. Rafila, citat de Agerpres.

Ministrul a argumentat că această situație poate să genereze prețuri nepotrivite, care pot duce la dispariţia multor produse generice de pe piaţă.

“Săptămâna viitoare vom ieşi cu un proiect de ordin de ministru, care va fi în transparenţă se va referi exact la acest aspect. De asemenea, în cursul acestei luni vom lua şi decizia de a aproba acest ordin de ministru şi de a recalcula pe baze realiste, astfel încât preţul de referinţă să fie făcut faţă de molecule care există pe piaţă şi reprezintă şi o cotă semnificativă din piaţă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în această săptămână a avut loc o întâlnire a comisiei care se ocupă de politica de preţ în ceea ce priveşte medicamentele generice în România.

“Aşa cum am spus-o şi în alte ocazii, este vorba de o abordare integrală care se referă la preţurile de referinţă. Trebuie să se refere la clawback, trebuie să se refere şi la creşterile de preţ care se înregistrează în industria producătoare de astfel de medicamente. Ştiţi că avem în jur de 20 de fabrici în România care contribuie cu mult la PIB şi evident că aceste creşteri la materiile prime şi la energie au afectat şi această industrie”, a declarat prof. Rafila.

Recent, ministrul a transmis că un grup de lucru guvernamental a fost instituit pentru a identifica un nou mod de calcul al prețurilor medicamentelor, astfel încât să se evite retragerea unor medicamente generice de pe piață.

Săptămâna aceasta, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) și Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată mai multor instituții ale statului, reducerea taxei clawback și ajustarea prețurilor cu inflația pentru medicamentele generice.

Articolul Ministerul Sănătății va elimina prețurile de referință calculate pe baza unor medicamente care nu mai există pe piață apare prima dată în 360medical.ro.