Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Ministerul Sănătății va plăti peste 21 milioane euro către OMS pentru suport tehnic în implementarea PNRR

Ministerul Sănătății va plăti peste 21 milioane euro către OMS pentru suport tehnic în implementarea PNRR

Ministerul Sănătății va plăti 21,25 milioane euro către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru ca instituția internațională să ofere suport tehnic în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României pe componenta Sănătate. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății, care aprobă un memorandum de înțelegere dintre Executiv, reprezentat de Ministerul Sănătății, și OMS privind suportul tehnic necesar în vederea implementării PNRR.

Memorandumul de înțelegere a fost încheiat în 10 iunie 2022 și prevede o valoare totală a contribuției Ministerului Sănătății de 21,25 milioane euro, ce va fi achitată în 4 tranșe: un avans de 10 milioane euro în termen de 30 de zile de la semnarea memorandumului (47% din suma totală), 5,5 milioane euro până la 30 iunie 2023, 4,5 milioane euro până la 31 decembrie 2023 și 1,25 milioane euro până la 30 iunie 2024.

În 8 august, OMS a emis o solicitare pentru achitarea de către Ministerul Sănătății a avansului de 10 milioane euro, “reprezentând 47% plată în avans pentru serviciile de asistență tehnică din partea Organizației Mondiale a Sănătății”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Suportul tehnic constă în furnizarea de asistență tehnică Ministerului Sănătății de către OMS în vederea îndeplinirii țintelor și jaloanelor aferente PNRR.

Astfel, experții OMS vor acorda asistență tehnică pentru realizarea mai multor reforme în sistemul de sănătate din România, ce vizează creșterea capacității de gestionare a fondurilor publice de sănătate, îmbunătățirea managementului serviciilor și a managementului resurselor umane din sănătate și realizarea sistemului de eHealth și telemedicină.

În ceea ce privește capacitatea de gestionare a fondurilor publice de sănătate, “acțiunea își propune să elaboreze și să disemineze un Plan de acțiune pentru calitatea îngrijirilor medicale și o Agendă națională privind siguranța pacienților pentru România, care să cuprindă definiții adecvate și indicatori, asigurându-se totodată că principiile calității îngrijirilor medicale și ale siguranței pacienților sunt în centrul sistemului de sănătate românesc, precum și monitorizarea și raportarea evenimentelor critice cu impact asupra eficacității și eficienței clinice pentru a preveni și reduce erorile”, menționează autorii proiectului de act normativ.

De asemenea, experții OMS vor ajuta partea română să stabilească indicatorii de performanță și de calitate care se vor utiliza pentru selecția unităților sanitare ce vor beneficia de Fondul pentru calitatea sănătății și să îmbunătățească accesibilitatea serviciilor de sănătate, prin reducere procentului de persoane care raportează nevoi medicale neîndeplinite.

Referitor la realizarea sistemului de eHealth și telemedicină, OMS va acorda asistență tehnică pentru redimensionarea, standardizarea și optimizarea Platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS) și pentru digitalizarea a 60 de instituții cu responsabilități în domeniul sănătății și a 200 de spitale publice (subordonate Ministerului Sănătății sau unităților administrativ teritoriale).

Articolul Ministerul Sănătății va plăti peste 21 milioane euro către OMS pentru suport tehnic în implementarea PNRR apare prima dată în 360medical.ro.