Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Ministrul Sănătății: Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională! Iată lista farmaciilor care le distribuie gratuit

Ministrul Sănătății: Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională! Iată lista farmaciilor care le distribuie gratuit

În contextul în care a fost bombardată din nou centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală atomică din Europa, ministrul Sănătății crede că cererea românilor pentru pastilele de iodură de potasiu ar putea să crească și-i asigură pe conaționali că distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională.

,,Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a afirmat prof.dr. Alexandru Rafila, după o vizită efectuată astăzi la Spitalul Universitar de Urgenţă București Floreasca.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că ,,pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu.”

Centrala Zaporojie, situată în sudul Ucrainei şi controlată de forţele ruse, a fost ţinta a două bombardamente în ultimele zile ce au lovit unele dintre instalaţiile ei.

 ,,Orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”, a precizat Antonio Guterres, Secretarul general al ONU.

Populația va lua comprimatele doar în caz de incident nuclear, la indicația autorităților, a specificat ministrul Sănătății cu altă ocazie. Iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii, în scopul de a realiza blocarea eficientă a absorbţiei radioactive.

Lista farmaciilor din România care distribuie gratuit pastilele de iodură de potasiu este publicată pe siteul Ministerului Sănătății și o puteți consulta aici.

Articolul Ministrul Sănătății: Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională! Iată lista farmaciilor care le distribuie gratuit apare prima dată în 360medical.ro.