loader image

Ministrul Sănătății: Formarea unui corp profesional puternic de cercetare a funcționării celulelor poate duce România în topul ţărilor lumii

Formarea unui corp profesional puternic de cercetare a funcționării celulelor poate duce România în topul ţărilor lumii, în condițiile în care dezvoltarea studierii acestui domeniu va schimba radical practicarea medicinei, potrivit ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a făcut aceste declarații la simpozionul “Biodinamica – o abordare transdisciplinară”, desfășurat în Aula Academiei Române.

“Îmi amintesc cum am început să studiez medicina cu ani în urmă şi am început cu biologia celulară. Apoi ştiinţa a avansat, încetul cu încetul, cu biologia moleculară şi acum suntem implicaţi din ce în ce mai mult în studierea funcţionării celulelor”, a afirmat prof. Rafila, citat de Agerpres.

“Cred că dezvoltarea în ţara noastră a unui corp profesional puternic, format din medici, biologi, fizicieni şi biochimişti, care studiază aceste mecanisme şi care dezvoltă modele de bune practici şi publică articole despre cercetările lor va aduce România mai repede în fruntea ţărilor din Uniunea Europeană şi din întreaga lume în acest domeniu”, a completat ministrul.

Aceste studii ar putea schimba radical practicarea medicinei în următorii an, potrivit specialiștilor.

“Va fi, în opinia mea, una dintre cele mai importante provocări, în următorii 10 ani, alături de dezvoltarea inteligenţei artificiale în medicină. Eu cred că obiceiurile, comportamentele noastre referitoare la practicarea medicinei vor fi radical schimbate de această dezvoltaree”, a menționat  prof. Rafila.

Organizat de Centrul Internaţional de Biodinamică, în parteneriat cu Academia Română, simpozionul “Biodinamica – o abordare transdisciplinară” marchează 20 de ani de la înfiinţarea institutului şi are ca scop consolidarea unui pol de excelenţă transdisciplinară în biodinamică şi în domenii conexe pentru accelerarea inovării în analiza multidimensională, cu înaltă rezoluţie spaţială, a dinamicii celulare.

Simpozionul urmăreşte lansarea iniţiativei de agregare a unor grupuri de cercetare pentru abordarea provocărilor biomedicale majore.

Articolul Ministrul Sănătății: Formarea unui corp profesional puternic de cercetare a funcționării celulelor poate duce România în topul ţărilor lumii apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top