loader image
Home » Modele animale eficiente de cancer pancreatic, create de cercetători japonezi

Modele animale eficiente de cancer pancreatic, create de cercetători japonezi

Cancerul pancreatic are un prognostic semnificativ slab motiv pentru care cercetătorii caută mereu să dezvolte noi tratamente eficiente. Un dezavantaj major este lipsa unor modele adecvate de animale, cu ajutorul cărora să poată fi depistați markeri pentru diagnosticarea timpurie a acestui tip de cancer și noi opțiuni de tratament.

Oamenii de știință de la universitatea Niigata, din Japonia, au reușit să stabilească o metodă eficientă pentru a obține modele de carcinogeneză de șobolani sălbatici introducând selectiv oncogene în pancreas, printr-o metodă de livrare hidrodinamică țintită a pancreasului, pe care au reușit s-o pună la punct.

„Transferul de gene cu gena umană de cancer pancreatic KRASG12D a dezvoltat eficient cancer pancreatic“, a declarat prof. Kenya Kamimura, de la universitatea Niigata.

El a explicat că leziunile de neoplazie intraepitelia pancreatică induse de KRASG12D au arătat transformări maligne în ductul pancreatic principal după patru săptămâni și au dezvoltat metaplazie acinară-ductală, ceea ce a dus la adenocarcinom ductal pancreatic (PDA) în decurs de cinci săptămâni. Combinația de gene KRASG12D și YAP a îmbunătățit aceste efecte.

Mai mult, combinația de oncogene a evidențiat tumori metastatice în ficat, în ganglionii limfatici șamd., precum și o dezvoltare invazivă în jurul organului și țesuturilor înconjurătoare, mimând cursul clinic al cancerului pancreatic uman.

Procesul hidrodinamic de livrare al genelor țintite spre pancreas și-a demonstrat eficacitatea în dezvoltarea acestor noi modele animale și reprezintă o metodă promițătoare pentru terapia genică.

Prof. Kamimura a concluzionat că acest model de cancer pancreatic va accelera cercetarea pentru dezvoltarea de noi tratamente și biomarkeri pentru diagnosticarea precoce a acestui cancer.

Articolul Modele animale eficiente de cancer pancreatic, create de cercetători japonezi apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top