loader image

Muscatura incorecta – ce probleme dentare poate provoca?

Te-ai gandit vreodata cat de mult poate afecta o muscatura incorecta sanatatea dentara? Ocluzia dentara, asa cum este numita muscatura in termeni medicali, poate fi motivul pentru care poti suferi de fracturi dentare, carii, dificultati in masticatie, glutitie si pronuntie.

Cum identifici muscatura incorecta?

Numim ocluzie dentara modul in care dintii inferiori intra in contact cu dintii superiori. Este suficient ca un singur dinte sa fie stramb, iar ocluzia dentara poate fi dezechilibrata. Multi pacienti trateaza cu superficialitate aceasta problema, insa in realitate, medicii dentisti atrag atentia asupra afectiunilor care apar ca urmare a unei muscaturi incorecte.

Identificam o muscatura incorecta ca urmare a urmatorilor factori:    

  • Disproportie intre marimea maxilarului si cea a dintilor

Aceasta este una dintre cele mai intalnite cazuri, cand fie maxilarul estea prea mic, iar dintii sunt inghesuiti pentru ca nu au avut locul necesar sa creasca. Daca din contra, pe maxilar sau mandibula exista prea mult spatiu, dintii pot erupe cu spatii intre ei.  

  • Pierderea unuia sau mai multor dinti

In lipsa unuia sau mai multor dinti lipsa, dintii din apropiere se deplaseaza si astfel se modifica aliniamentul, deci si muscatura.

  • Pozitia mandibulei fata de maxilar

Exista 3 cele mai des intalnite pozitii pe care mandibula si maxilarul le pot lua unul fata de celalalt. Iata mai jos cum poti identifica daca si tu ai o muscatura incorecta

  1. Ocluzie adanca poate fi identificata atunci cand dintii superiori ii acopera pe cei inferiori.
  2. Ocluzia inversa reprezinta pozitia inversa a ocluziei adanci: cand dintii inferiori ii acopera pe cei superiori.
  3. Ocluzia deschisa o identifici atunci cand desi gura este inchisa, dintii superiori nu se ating cu cei inferiori, contactul fiind doar la nivelul maselelor.

Ce se intampla daca nu tratezi ocluzia incorecta?

Muscatura incorecta poate provoca o serie de alte afectiuni dentare si nu numai. Iata riscurile la care te supui daca nu corectezi acest defect al danturii:

  • In cazul ocluziei adanci, devii mai predispus proceselor carioase si traumatismelor, datorita expunerii dintilor in afara cavitatii bucale.
  • In cazurile mai severe apar tulburari masticatorii. La copii aceste tulburari pot fi insotite de un retard in cresterea si dezvoltarea sa generala.
  • Probleme in respiratie
  • Parodontoza si sindrom de apnee obstructiva

Cum tratam ocluziile incorecte?

Medicul dentist ortodont este singurul care iti poate spune cu exactitate daca muscatura ta este sau nu corecta. Tratamentul cu aparat dentar este solutia medicala pentru a corecta malocluzia dentara. Dupa ce medicul dentist iti examineaza cazul, determinand gravitatea acestuia, poti alege alaturi de el tipul de aparat dentar care ti se potriveste.

Programeaza-te acum la o consultatie cu unul din medicii ortodonti ai clinicilor DENTESSE!

Scroll to Top