Nasteri Naturale Regina Maria Baneasa 2018 si Iulie 2022 Dr. Oana Zaharia

Buna! Sunt mama a doi copii, amandoi nascuti natural la maternitatea Regina Maria Baneasa, cu ajutorul doamnei Dr. Oana Zaharia, un medic de exceptie, cu experienta, cald, alaturi de pacienta si care ofera incredere.

Pentru ca se doreste o experienta de actualitate, voi incerca sa trec in revista cat mai pe scurt prima nastere, care a fost in 2018. La momentul respectiv, am ales pachetul VIP, fiind astfel insotita de sotul meu pe toata perioada spitalizarii, (mai putin la pretravaliu), mi-a fost alaturi in sala de nastere, mai putin in momentul expulziei. Cum nasterea reprezinta un act medical, imi pare de bun simt ca tatal sa nu participe in anumite momente care privesc doar pacienta si medicul. Daca intervine o urgenta, o persoana care nu este cadru medical, ar putea fi un obstacol in actul medical. Dupa nastere sotul a mers spre neonatologie, unde a urmarit cum l-au monitorizat pe bebe (prin geam) si ne-am mai vazut abia in camera, dupa vreo 2 ore, timp pe care eu l-am petrecut in sala de nastere, unde mi-a mai fost adus bebe pentru alaptare, iar eu am primit ingrijirile de dupa nastere.

Ambele nasteri mi-au fost provocate pentru ca termenul a fost usor depasit (41s). Experientele mele sunt foarte asemanatoare, sarcinile au fost fara riscuri, iar copiii s-au nascut normoponderali. La fiecare nastere mi-au fost pusi copiii la piept, sa ne cunostem fix dupa expulzie. Bebe 2 chiar a fost lasata cateva minute bune, abia apoi luata, infasata, curatata, aspirata si redata mie inainte sa fie luata la neonatologie.

De fiecare data, in cele 2 zile cat am stat internata, am fost vizitata de medicul curant (la prima nastere am prins tot weekendul in spital), medicul de garda, neonatologul de garda care imi aducea informatii despre bebelus, consilierul de alaptare. La fiecare nastere am avut copiii cu mine in camera la cerere, fiind luati la neonatologie doar pentru teste, stat la lampa, vaccin sau daca eram eu nevoita sa merg la toaletarea post-partum.

Laptele praf a fost adus mereu la cerere, iar alaptarea incurajata. Primul bebe a reusit cu greu spre deloc sa prinda sanul in maternitate (tehnica nu m-a ajutat, organismul nici atat), insa consultanta pe care am avut-o la cea dea doua nastere a incercat sa-mi arate alte pozitii de alaptare, iar bebe 2 a reactionat mult mai bine si reusesc sa o alaptez si dupa 7 luni. Legat de laptele praf, la hranirea celui de-al doilea bebelus am remarcat o tetina sparta, prea uzata. Pentru ca aveam 2 biberoane in camera, am folosit tetina de la prima masa (desi sunt stricta cu sterilizarea biberoanelor, nu am vrut sa deranjez asistentele de la neonatologie pentru o tetina). In schimb, fiind fix inainte de externare si nemaiavand cui sa comunic problema, am desfăcut tetina stricata din capac si am lasat-o langa biberon, in ideea ca isi vor da seama ca e o problema cu ea – nu am avut pe ce sa le las un bilet de avertizare. Nu stiu daca era o eroare umana, o lipsa de atentie a personalului, dar clar acea tetina fusese folosita foarte mult timp asa sparta. Puteam sa o arunc, dar am vrut sa le trag un semnal de alarma, sa verifice si alte tetine (si noi, ca mame, putem verifica inainte sa hranim copiii).

A doua nastere, in 2022, a fost o experienta foarte placuta. Am avut un consultant profi, cu temele facute de aceasta data (in 2018 nu am avut acelasi noroc, au fost ceva lipsuri de comunicare). Am aflat tot ce trebuia sa stiu legat de noul contract. Asadar de la noul consultant am aflat ca medicul meu curant are contract cu CAS dintotdeauna (informatie ratata la primul contract), de care am si beneficiat pe baza cardului de sanatate. De aceasta data am ales un pachet normal, pentru nastere naturala. Am beneficiat de camera single, pentru care nu am platit nimic extra (desi in contract optasem pentru rezerva dubla – la sugestia consultantului se opteaza standard pentru dubla, in cazul in care rata de ocupare a spitalului ar fi prea mare si nu ar fi loc la single).

Fiind secundipara, la internare am fost dusa direct in sala de nastere, pusa direct pe perfuzii. In jurul pranzului mi-au fost rupte membranele si la momentul intensificarii durerilor, dar si a dilatatiei stabilita de dna doctor ca fiind cea potrivita, a fost montata epidurala. Ziua mi-am petrecut-o vorbind cu moasele, facand genuflexiuni, mai sunand acasa sa le dau vesti, plimbandu-ma in salile de nastere, eram singura cu nastere naturala din acea zi. Am nascut seara, am prins schimbul de tura al moaselor, insa toate 4 s-au comportat ireprosabil. Dupa nastere au aparut ceva sangerari, am fost monitorizata in permanenta, medicul venea cam la jumatate de ora sa vada cum sunt. Am petrecut cam 4h in sala de nastere, post-partum, timp in care mi s-a adus bebelusul la alaptat, am mancat, m-au ajutat sa ma schimb. Noaptea am fost insotita de moasa in camera si am fost lasata singura doar dupa ce s-a asigurat ca reusesc sa ma descurc singura dupa sangerare, fiind intr-o camera singura.

Spuneam mai sus ca a doua experienta mi-a parut mai frumoasa: poate pentru ca stiam cum se petrec lucrurile daca totul decurge bine, pentru ca la prima nastere mi-au dat incredere ca sunt ingrijita si eu, si bebelusul, pentru ca am avut incredere in medicul curant si in experienta lui.

Nu am citit inainte de nasteri parerile altor mame, fiecare are experienta ei, nasterile sunt diferite, asteptarile noastre sunt diferite. Mie mi-a fost foarte frica de tot ce presupune o nastere, chiar si la bebe 2, insa medicul meu m-a incurajat, m-a calmat, am discutat mult pana in ziua nasterii. Bucuria mea cea mare a fost ca atat copiii, cat si eu, am fost bine, iar zilele petrecute in maternitate au fost ca si cum eram la un hotel, dar cu ceva dureri.

Pe mine m-au durut mainile de fiecare data de la branule, insa nu e vina personalului medical ca nu mi se gasesc vene. Locul branulelor m-a durut mai tare ca epiziotomia, mult timp dupa nastere. Ah, si am facut o febra musculara de zile mari de la acel tremur de dupa nastere. Am primit cu sufletul deschis un masaj contra-cost pe care mi l-au propus in timpul spitalizarii.

Consider ca trebuie sa ne asumam costuri suplimentare cand e vorba de mofturi sau, din pacate, de sarcini cu risc sau de nasteri problematice. Daca nu vrei sa platesti, mergi la stat.

Si in regim privat consider ca trebuie sa acceptam rezidenții, cu totii am pornit la drum fara experienta. Medicul meu curant lucreaza cu un rezident minunat, pe care il pregateste, il ajuta si este acolo sa intervina la nevoie.

Am citit ulterior povesti cum ca mancarea nu este pe plac. Personal, sunt capricioasa, mananc foarte selectiv, insa nu m-am plans de ce am primit in maternitate sau ca nu mi-a ajuns. Tot legat de mancare, pot spune ca la prima nastere a fost mai sofistica mancarea primita, aici dand exemplu supa crema de morcov cu baby creveti. La distanta de 4 ani si jumatate mancarea a fost normala (supa, orez), dar gustoasa si suficienta. Poate diferenta a fost data de tipul de pachet ales, nemancata nu am stat oricum. Aici cred ca e vorba de perceptia fiecaruia, de cat de mult mancam, daca avem sau nu un anumit regim sau anumite alergii (de care suntem intrebate la internare).

De asemenea, la ambele nasteri nu mi-a lipsit nimic de uz personal, avand totul la discretie: absorbante pentru lauzie, aleze, scutece pentru copil, gel de dus, camasa de alaptare, pasta si periuța de dinti etc). Cand am cerut ceva suplimentar, mi-a fost adus imediat. La cea de-a doua nastere am fost invitata sa iau totul acasa: baxul de scutece ramas, gelul de dus pentru bebe, servetelele etc, plus un cadou util din partea lor: termometru pentru bebe, mostre de diverse produse, o baveta de bumbac etc).

Curatenia in camera a fost facuta zilnic, mereu am fost intrebata daca doresc schimbarea lenjeriei, daca sunt ok cu temperatura din camera etc.

Cred ca acest „mi se cuvine” de care suferim de la o vreme ca popor isi spune mult cuvantul si printre postarile rautacioase pe care le-am citit. Desi personalul medical este impartit intre atatea lauze in acelasi timp, cred ca raspund in timp scurt tuturor cerintelor. Suntem cu toate vulnerabile dupa nastere, cu nervii nu tocmai ok, trecem prin atatea schimbari brusc. Da, platim pentru servicii si vrem ce e mai bun, dar acele servicii sunt oferite de oameni, iar oamenii nu sunt perfecti. Am incredere ca opiniile negative va vor ajuta sa imbunatatiti lucrurile, pentru a fi pe plac si celor mai sensibili la schimbari.

In ceea ce ma priveste, nu am regrete in alegerea mea, iar daca ar fi sa mai am un copil, tot catre RM m-as orienta, pentru siguranta, confort, increderea in medicul curant, doamna doctor Oana Zaharia, si in tot personalul medical.

Postarea Nasteri Naturale Regina Maria Baneasa 2018 si Iulie 2022 Dr. Oana Zaharia a fost publicata pe Am Nascut Acolo.

Scroll to Top