Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Neuroplasticitatea neuronală poate îmbunătăți recuperarea funcțională după leziuni ale măduvei spinării

Neuroplasticitatea neuronală poate îmbunătăți recuperarea funcțională după leziuni ale măduvei spinării

O echipă de cercetători de la facultatea de medicină din Indiana, Statele Unite, a folosit modele de șoareci de laborator pentru a cerceta o leziune unilaterală a măduvei spinării, similară sindromului Brown-Sequard.

Sindromul Brown-Sequard este o afecțiune neurologică rară, în care deteriorarea măduvei spinării duce la slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului, și o pierdere a senzației pe partea opusă.

Conform cercetătorilor, leziunea măduvei spinării pe care au cercetat-o a deteriorat legătura dintre emisfera stângă a creierului și partea dreaptă a corpului, ceea ce a dus la un deficit funcțional semnificativ în membrul anterior drept al animalelor.

„Am constatat că sistemul corticospinal intact, aflat de partea opusă a creierului și măduvei spinării, poate fi modulat să preia, cel puțin parțial, controlul membrelor anterioare deteriorate de leziunile măduvei spinării, ducând la o îmbunătățire a funcționalității acestora”, a declarat dr. Wei Wu, asistent profesor de chirurgie neurologică la facultatea de medicină din Indiana.

Fiecare emisferă din creier controlează partea opusă a corpului. Știind acest lucru, cercetătorii au descoperit o schimbare spontană a circuitelor neuronale din emisfera stângă, către cele din emisfera dreaptă, după producerea leziunii.

Deși există conexiuni între emisfera dreaptă a creierului și partea dreaptă a corpului, prin anumite căi care retransmit semnalele după suferirea leziunii, acestea nu sunt suficiente pentru a sprijini recuperarea motorie, a mai precizat cercetătorul.

Echipa a folosit o strategie de neuromodulare optogenetică (stimularea neuronilor cu ajutorul luminii), pe emisfera dreaptă a creierului, pentru a controla cortexul motor. Acest lucru a dus la schimbarea circuitelor neuronale suplimentare de pe partea stângă, pe partea dreaptă a creierului, și a crescut și îmbunătățit dramatic funcția membrului anterior.

„Noi circuite, din zonele din emisfera dreaptă a creierului, care controlează mustața,  maxilarul și gâtul, sunt recrutate pentru a controla membrul drept, din față. Interesant este că modificările benefice în plasticitatea neuronală au apărut, atât în creier, cât și în zona periferică a măduvei spinării, după ce am aplicat neuromodulația optogenetică pe cortexul motor”, a explicat Wu.

Rezultatele studiului au arătat o îmbunătățire semnificativă a membrelor anterioare ale animalelor,  dar mai există încă multe provocări de rezolvat, deoarece nu am reușit să redresăm complet și degetele membrului, a mai menționat Wu.

Echipa de cercetare va continua să înțeleagă și să controleze această reorganizare neuronală între cele două emisfere, cu scopul de a îmbunătăți în continuare recuperarea funcțională după o leziune a măduvei spinării, a mai precizat cercetătorul.

Oamenii de știință speră că descoperirile din acest studiu vor putea fi transpuse într-o strategie terapeutică clinică pentru pacienții cu leziuni ale măduvei spinării.

Lucrarea a fost publicată recent în Journal of Clinical Investigation.

Articolul Neuroplasticitatea neuronală poate îmbunătăți recuperarea funcțională după leziuni ale măduvei spinării apare prima dată în 360medical.ro.