Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Nevoia de intervenție chirurgicală în boala varicoasă, asociată cu un risc genetic

Nevoia de intervenție chirurgicală în boala varicoasă, asociată cu un risc genetic

Un studiu internațional condus de cercetători de la Oxford stabilește pentru prima dată un scor critic de risc genetic, pentru a estima probabilitatea ca pacienții care suferă de varice să necesite o intervenție chirurgicală.

Varicele sunt o manifestare foarte frecventă a bolii venoase cronice, care afectează peste 30% din populația țărilor occidentale.

În America, boala venoasă cronică afectează peste 11 milioane de bărbați și 22 de milioane de femei cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani.

Netratată, afecțiunea poate degenera în multiple complicații pentru sănătate, inclusiv ulcere la nivelul picioarelor și chiar amputare.

Oamenii de știință au inițiat un vast studiu de asociere la nivel de genom, condus în două etape, pe un total de 810.625 de persoane, pentru a explora care indivizi sunt mai sensibili să dezvolte varice.

Cercetătorii au folosit datele a 401.656 de persoane din arhiva Biobank, din Marea Britanie, și apoi au replicat studiul pe 408.969 de persoane din arhiva 23andMe, un serviciu global de testare ADN.

În acest studiu, cercetătorii de la Oxford au identificat 49 de variante genetice care cresc riscul de apariție a bolii venelor varicoase.

Oamenii de știință au evidențiat că sistemul imunitar, anumite căi de semnalizare și inclusiv probleme ale țesuturilor conjunctive din corp, au un rol major în patologia varicelor,

„Includerea chirurgilor în echipa de cercetare a fost vitală, deoarece a permis identificarea pacienților a căror boală a fost mai severă și care au necesitat intervenții chirurgicale. Am descoperit 49 de variante genetice, în 46 de zone din genom, care predispun la vene varicoase. Această descoperire îmbunătățește foarte mult cunoștințele echipei despre biologia venelor varicoase și va sta la baza unor cercetări suplimentare și posibil a unor noi tratamente”, a comentat rezultatele studiului, autorul principal Dominic Furniss, profesor de chirurgie plastică și reconstructivă la NDORMS – Nuffield Department of Orthopedics, Rheumatology and Musculoskeletal Sciences.

„Acest studiu amplu reunește o mulțime de noi dovezi genetice care stau la baza apariției venelor varicoase, o afecțiune foarte răspândită la femei și în timpul sarcinii. Cercetarea deschide noi căi de interes pentru dezvoltarea viitoarelor tratamente”, a menționat prof. Krina Zondervan, șefa departamentului pentru sănătatea reproducerii femeii din Nuffield, una dintre autoarele cercetării.

Studiul interdisciplinar de mare amploare a fost publicat în Nature Communications.

Articolul Nevoia de intervenție chirurgicală în boala varicoasă, asociată cu un risc genetic apare prima dată în 360medical.ro.