Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Noi cercetări ar putea explica cauzele necunoscute ale epilepsiei

Noi cercetări ar putea explica cauzele necunoscute ale epilepsiei

O echipă de cercetători de la universitatea din Arizona, posibil să fi găsit o explicație pentru apariția unor forme de epilepsie.

Pentru multe dintre cazurile de epilepsie, o tulburare care perturbă modelul normal de activitate electrică în creier și duce adesea la convulsii, cauza de bază este încă necunoscută, potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și Accident Vascular Cerebral, din Statele Unite.

O echipă de cercetători de la universitatea din Arizona este posibil să fi găsit o explicație pentru unele forme de epilepsie. Rezultatele studiului au fost publicate în Molecular Neurobiology.

Cercetătorii au studiat o genă la șoareci care influențează formarea și funcția conexiunilor dintre neuronii musculari și motori,  responsabili pentru mișcările corporale.

Ei au descoperit că atunci când o proteină numită TMEM184B, care se găsește pe membrana celulară a neuronilor, nu este prezentă, neuronii apar deteriorați și generează prea multe impulsuri.

Cercetătorii s-au întrebat cum aparenta deteriorare a neuronilor ar putea afecta capacitatea acestora de a activa în mod corespunzător mușchii.

Ei au investigat în continuare proteina corespunzătoare, numită Tmep, în musculițele de fructe, care sunt mai ușor de studiat la nivel celular.

„Am descoperit la musculițele de fructe că neuronii par să reacționeze exagerat la un stimul individual”, a declarat una dintre autoarele studiului Martha Bhattacharya, profesor asistent la departamentul de neuroștiințe și directorul laboratorului care cercetează stadiile incipiente de deteriorare a sănătății celulelor creierului în bolile neurodegenerative.

Asta sugerează că proteinele Tmep și implicit TMEM184B sunt responsabile pentru controlul excitabilității neuronilor.

„Acest lucru este legat de ceea ce se întâmplă cu pacienții cu epilepsie, deci credem că este posibil să fi identificat o genă implicată în unele forme de epilepsie care nu au o altă explicație”, a precizat prof. Bhattacharya.

Cercetătorii cred că proteina Tmep poate modifica comportamentul canalelor ionice, care controlează cantitatea de calciu din celule și, prin urmare, probabilitatea declanșării neuronilor.

„Schimbările la nivel celular observate în musculițele de fructe, ne-au făcut să ne întrebăm dacă nu cumva acest lucru controlează și echilibrul ionilor, de exemplu particule încărcate precum calciul din neuroni, pentru că acesta este un lucru care se întâmplă în epilepsie. Până la această lucrare, nimeni nu a mai investigat dacă această proteină controlează nivelul ionilor”, a mai precizat prof. Bhattacharya.

Cercetătorii au luat legătura cu clinicienii care au făcut secvențierea genelor modificărilor proteinei TMEM184B la om.

„Unul dintre lucrurile pe care ne-am dori să le aflăm ar fi să vedem dacă aceste mutații, în special cele prezente la pacienții cu epilepsie sau cu simptome asemănătoare, provoacă această supraexcitabilitate a neuronilor pe care am văzut-o. Putem face asta în modelul musculițelor de fructe pentru că avem modalități de măsurare a activității electrice și asta am făcut în această lucrare. Încercăm să punem acele mutații umane în genomul muștelor și să vedem dacă provoacă aceleași schimbări în excitabilitatea neuronilor. Și dacă fac asta, atunci vrem să știm și de ce”,  a mai menționat prof. Bhattacharya.

Cercetătorii au mai observat că larvele de musculițe fără proteina Tmep s-au mișcat mult mai încet decât altele atunci când s-au târât pe o farfurie. Oamenii de știință vor să cerceteze în continuare dacă nu cumva proteina ar putea avea un rol și în alte boli neuromusculare, precum scleroza laterală amiotrofică (SLA), în afară de epilepsie.

Articolul Noi cercetări ar putea explica cauzele necunoscute ale epilepsiei apare prima dată în 360medical.ro.