Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Noi cercetări ar putea îmbunătăți imunoterapia pentru cancerul pulmonar fără celule mici

Noi cercetări ar putea îmbunătăți imunoterapia pentru cancerul pulmonar fără celule mici

Tratamentul cancerului pulmonar s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani iar acum, o echipă de cercetători australieni a descoperit cum să-l facă și mai eficient. Oamenii de știință au găsit o legătură puternică între încărcătura genetică a antigenelor leucocitare umane (HLA) și efectele secundare la imunoterapie.

Imunoterapia joacă un rol major în lupta împotriva cancerului pulmonar fără celule mici, care reprezintă 80-85% dintre toate diagnosticele de cancer pulmonar.

Imunoterapia poate produce însă și reacții adverse severe pentru pacienți.

Imunoterapiile declanșează sistemul imunitar pentru a-l face să recunoască și să ucidă celulele canceroase, dar poate dezlănțui și celulele imune care pot ataca organismul, provocând toxicități.

Cel puțin 74% dintre cei tratați vor prezenta reacții adverse provocate de sistemul imunitar, iar până la 21% vor dezvolta toxicitate de gradul trei sau patru, care va duce la complicații pe tot parcursul vieții care vor afecta pielea, intestinul, ficatul sau sistemul endocrin.

Aceste reacții adverse pot duce la întreruperea tratamentului, ceea ce va permite cancerului să progreseze.

În mod oarecum contradictoriu, persoanele care experimentează efecte secundare în imunoterapie tind să aibă și cele mai multe rezultate pozitive în progresul împotriva cancerului.

Noi rezultate revoluționare în cercetarea împotriva cancerului arată „pentru prima dată că anumite caracteristici genetice predispun pacienții cu cancer să dezvolte efecte secundare sau toxicități la terapiile împotriva bolii”, a declarat prof. Elin Gray de la Edith Cowan University, Australia.

“Acest lucru va permite medicilor să îmbunătățească tratamentul administrat pacienților”, a completat profesorul.

Noua cercetare s-a axat pe studiul antigenelor leucocitare umane (HLA),  acele proteine care ajută sistemul imunitar al organismului să identifice propriile celule și să distingă între „sine” și „străin”. HLA fac parte din sistemul de alarmă care detectează viruși, infecții și cancer.

Echipa de cercetare a examinat HLA la 179 de pacienți cu cancer pulmonar fără celule mici și a găsit o legătură puternică între încărcătura genetică a HLA și efectele secundare la imunoterapie.

Descoperire va aduce beneficii tuturor pacienților cu cancer pulmonar fără celule mici, indiferent dacă aceștia au fost predispuși genetic la reacții adverse la imunoterapie sau nu, a declarat dr. Afaf Abed, conducătorul studiului.

Dacă se constată că există un risc mic de reacții adverse, medicii pot intensifica tratamentul și pot fi mai agresivi în lupta împotriva bolii. Dacă există un risc mai mare, medicii pot monitoriza tratamentul și pot interveni înainte ca pacienții să dezvolte toxicitate de gradul 3 sau 4. Oricum ar fi, biomarkerii care anticipează riscul acestor evenimente adverse, mediate imunitar în rândul pacienților, pot reduce riscurile associate cu tratamentul”, a mai spus medicul.

Noile progrese au fost publicate în European Journal of Cancer.

Articolul Noi cercetări ar putea îmbunătăți imunoterapia pentru cancerul pulmonar fără celule mici apare prima dată în 360medical.ro.