Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Noi descoperiri în cercetarea astmului sever ar putea duce la tratamente mai eficiente

Noi descoperiri în cercetarea astmului sever ar putea duce la tratamente mai eficiente

O descoperire importantă făcută într-un studiu internațional, condus de medici specialiști din Australia, ar putea duce la tratamente mai eficiente pentru 262 de milioane de bolnavi de astm din lume.

Un studiu publicat recent a constatat că persoanele care suferă de astm sever au un profil distinct al metaboliților detectabili în urină, în comparație cu cei cu forme ușoare până la moderate și cu persoanele sănătoase.

Cercetătorii au analizat probele de urină a peste 600 de participanți din 11 țări, ca parte a studiului U-BIOPRED, o inițiativă la nivel european care și-a propus să identifice și să înțeleagă mai bine diferitele subtipuri de astm sever.

Echipa de cercetare a descoperit că bolnavii cu astm sever prezintă niveluri reduse de carnitină și că metabolismul acestui aminoacid este mai scăzut la aceste persoane.

Carnitina joacă un rol important în generarea energiei celulare și în răspunsul imun. Noile descoperiri îi vor ajuta pe cercetători să dezvolte terapii noi, mai eficiente, pentru bolnavii de astm.

„Astmul afectează 2,7 milioane de australieni iar în 2020 s-au înregistrat 417 de decese legate de această afecțiune. Astmul sever apare atunci când afecțiunea nu poate fi controlată în ciuda tratamentului cu diverse medicamente. Pentru a identifica și dezvolta noi opțiuni de tratament, trebuie mai întâi să înțelegem mai bine mecanismele care stau la baza bolii”, a declarat dr. Stacey Reinke de la universitatea Edith Cowan (ECU), care a condus studiul, împreună cu dr. Craig Wheelock de la Institutul Karolinska, din Suedia.

O modalitate de a face acest lucru este de a examina profilul chimic al metaboliților din organism, care oferă o imagine a stării fiziologice actuale a unei persoane și o perspectivă utilă asupra proceselor bolii.

„În acest caz, am reușit să folosim examenul biochimic urinar al persoanelor cu astm pentru a identifica diferențe fundamentale în metabolismul energetic, care ar putea reprezenta o țintă pentru noi intervenții în controlul astmului” a mai precizat dr. Reinke.

Investigarea directă a plămânilor se poate dovedi o procedură dificilă și invazivă, dar fiind un organ puternic vascularizat aceștia conțin o mulțime de vase de sânge, a mai spus medicul.

„Prin urmare, orice modificări biochimice ale plămânilor pot intra în fluxul sanguin și pot fi identificate prin eliminarea în urină. Rezultatele sunt preliminare, dar vom continua să studiem metabolismul carnitinei pentru a evalua potențialul său ca nouă țintă de tratament pentru astm”, a concluzionat medicul.

Studiul U-BIOPRED a fost publicat în European Respiratory Journal.

Articolul Noi descoperiri în cercetarea astmului sever ar putea duce la tratamente mai eficiente apare prima dată în 360medical.ro.