Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Noi dovezi întăresc rolul microbiomului intestinal în tulburarea de spectru autist

Noi dovezi întăresc rolul microbiomului intestinal în tulburarea de spectru autist

Studii recente întăresc dovezile existente care indică o legătură între starea microbiomului intestinal și comportamentele sociale tipice autismului.

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o afecțiune neurologică și de dezvoltare care afectează modul în care oamenii comunică, se comportă și învață lucruri noi. Simptomele autismului pot include dificultăți în interacțiunile cu ceilalți și adaptarea la schimbările intervenite în rutină, comportamente repetitive, iritabilitate și interes redus sau fixat doar pe anumite lucruri.

În timp ce simptomele autismului pot apărea la orice vârstă, primele încep să se evidențieze, în general, în primii doi ani de viață ai unui copil.

Până în prezent, specialiștii nu au identificat cauzele primare ale autismului. Cu toate acestea, descoperirile anterioare sugerează că ar putea fi cauzată de interacțiunea genelor specifice cu factorii de mediu.

Studiile recente au descoperit că încărcătura biologică a intestinului ar putea contribui la unele dintre cele mai caracteristice simptome ale autismului. Conform cercetătorilor, calea dintre bacteriile intestinale și sistemul nervos central poate afecta comportamentele sociale, conform studiilor preclinice.

Bazându-se pe descoperirile anterioare, cercetătorii de la universitatea din Roma Tor Vergata și universitatea din Calabria au efectuat recent un nou studiu pe șoareci, pentru a investiga efectele transplantului microbiotei fecale, de la donatorii cu autism, la șoareci. Rezultatele oferă dovezi suplimentare, care indică o legătură între microbiomul intestinal și comportamentele sociale tipice autismului.

În timp ce se aflau în pântecele femelelor, șoarecii din primul grup (grupul experimental) au primit un transplant de microbiom provenind din intestinul copiilor cu autism, în timp ce animalele din grupul de control au fost expuse la APV, un compus sintetic cu proprietăți anticonvulsive.

Cercetătorii au observat că șoarecii care au primit microbiom de la copii cu autism au prezentat comportamente neobișnuite în timp ce au finalizat diferite teste de labirint, care sunt utilizate pe scară largă în studiile de profil. Comportamentele neobișnuite ale șoarecilor ar putea fi legate de cele observate la copii și adulți cu autism.

Aceste descoperiri ale cercetători par să confirme rezultatele anterioare din domeniu, care sugerează că, într-adevăr, microbiomul intestinal poate juca un rol în comportamentele sociale.

Rezultatele recente ar putea inspira noi cercetări în acest domeniu și ar putea contribui la testarea și introducerea treptată a tratamentelor pentru autism care iau în considerare și regimul alimentar și sănătatea intestinului.

„În general, rezultatele prezentului studiu confirmă un rol cheie al microbiomului intestinal în TSA. Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare înainte de orice posibilă manipulare a bacteriilor intestinale cu diete adecvate sau probiotice la persoanele fizice cu autism”, au scris autorii, în studiul recent publicat în numărul din august al revistei, Neuroscience,

Articolul Noi dovezi întăresc rolul microbiomului intestinal în tulburarea de spectru autist apare prima dată în 360medical.ro.