Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Noi legături între mutațiile genetice și rezistența la tratamentul cancerului, descoperite de cercetători

Noi legături între mutațiile genetice și rezistența la tratamentul cancerului, descoperite de cercetători

Oamenii de știință au descoperit că pacienții cu o formă agresivă de mielom multiplu au frecvent activate căi oncogene cheie, într-o proporție mult mai mare decât se credea anterior.

Studiind peisajul molecular a peste 500 de pacienți cu o formă agresivă de mielom multiplu, cercetătorii de la Rogel Cancer Center, dinMichigan, Statele Unite, au văzut că peste 45-65% din căile NF-κB și RAS/MAPK au suferit mutații.la acești pacienți.

Oamenii de știință au mai identificat și o legătură între aceste mutații și RASopatii, un grup de sindroame genetice (sindromul Noonan, sindrom CFC, sindrom Costello, sindrom Legius),  cauzate de mutațiile genelor care codifică proteine implicate în calea de semnalizare RAS/MAPK, la pacienții cu mielom multiplu recidivat, rezistent la tratament.

Echipa a comparat trăsăturile moleculare ale pacienților cu mielom multiplu netratat, cu versiunea recidivantă a bolii rezistentă la tratament, și au reușit să descrie factorii determinanți ai formei mai agresive de mielom multiplu.

„Am constatat că un sfert dintre pacienți au dezvoltat un fel de mecanism de rezistență. Modificările genetice care apar la acești pacienți îi fac rezistenți la tratamentele utilizate în mod obișnuit pentru mielomul multiplu”, a declarat dr. Arul Chinnaiyan, directorul centrului de patologie translațională.

În urma acestor descoperiri, cercetătorii au inițiat un studiu clinic pe baza profilului molecular al pacienților, pentru a potrivi modificările observate în boală cu potențiale terapii, folosind o abordare cuprinzătoare bazată pe secvențiere clinică.

„Tratamentul pentru mielom multiplu recidivat poate fi extrem de dificil, în ciuda progreselor extraordinare pe care le-am făcut. Descoperirea de noi ținte și terapii, cum ar fi tratamentul cu anticorpi monoclonali care vizează CD38, poate fi utilă în viitor pentru pacienții care dezvoltă rezistență la tratamentul actual”, a declarat la rândul său dr. Hearn Jay Cho, șef de departament la Multiple Myeloma Research Foundation.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Articolul Noi legături între mutațiile genetice și rezistența la tratamentul cancerului, descoperite de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.