Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Noi recomandări privind testarea biomarkerilor în cancerul pulmonar, pentru accesul echitabil al pacienților

Noi recomandări privind testarea biomarkerilor în cancerul pulmonar, pentru accesul echitabil al pacienților

Un nou raport publicat de Lung Ambition Alliance oferă recomandări pentru a soluționa provocările legate de organizarea, finanțarea și dotarea cu mijloace tehnice care împiedică în prezent accesul echitabil la testarea biomarkerilor în rândul pacienților cu cancer pulmonar din întreaga lume.

Raportul este numit “Stabilirea unei căi către testarea biomarkerilor” și indică 3 priorități care pot duce la îmbunătățirea rezultatelor clinice la pacienții cu cancer pulmonar: consolidarea infrastructurii pentru testare moleculară, scurtarea timpului de la testare până la primirea rezultatelor și tratamentului și rambursarea costurilor testării.

Potrivit raportului, în prezent există o diferență majoră în accesul și utilizarea testării biomarkerilor în cancerul pulmonar.

“Majoritatea pacienților cu cancer pulmonar ( 75-80%) sunt diagnosticați in stadiul metastatic. În prezent, decizia terapeutică trebuie să fie bazată pe cunoașterea profilului molecular al tumorii respective, pentru a putea selecționa grupele de pacienți eligibili pentru tratamentele molecular țintite. Numai în felul acesta putem oferi pacienților șansa unei supraviețuiri de lungă durată”, a declarat dr. Mircea Dediu, medic primar oncolog, citat într-un comunicat transmis 360medical.ro.

“Ca atare, consider că testarea moleculară reflexă trebuie să fie făcută la toți pacienții cu un diagnostic de cancer pulmonar, fără nicio excepție. Sper să avem cât mai curând în România un program care oferă acces gratuit a testării biomerkerilor în cancerul pulmonar așa cum este descris în Planul Național de Combatere a Cancerului (PNCC)”, a completat medicul.

Un studiu global realizat recent a evidențiat faptul că majortitatea profesioniștilor în domeniul sănătății consideră că, la nivelul țării lor, mai puțin de 50% dintre pacienții cu cancer pulmonar au acces la testare moleculară.

Provocările care contribuie la utilizarea scăzută a testării moleculare reflexe au la bază deficiențe de organizare a activității medicale, alocarea de resurse, inclusiv rambursare și infrasturctura de testare, și aspecte de implementare (timpul pana la primirea rezultatelor testarii moleculare, rezultatele rapoartelor si interpretarea datelor), menționează autorii raportului.

“În cancerul pulmonar, de multe ori, diagnosticul se face foarte târziu (…). În plus, de la suspiciune la diagnostic și tratament pot trece chiar și 6-8 luni, ceea ce înseamnă foarte mult”, a menționat președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia.

“Testarea biomarkerilor, cât mai devreme, în cancerul pulmonar le poate oferi pacienților o șansă la viață fiind o etapă vitală pentru identificarea tratamentului potrivit pentru fiecare dintre ei. Ne adresăm factorilor de decizie relevanți pentru a seta cadrul legislativ necesar implementării unui program de decontare a testării biomerkerilor în cancerul pulmonar, care să permită micșorarea timpilor de diagnosticare, realizarea unui diagnostic cât mai complet și țintit și selectarea tratamentului potrivit pentru pacientul potrivit, pornind de la direcțiile de acțiune din Planul Național de Combatere a Cancerului”, a adăugat președintele FABC.

Raportul Lung Ambition Alliance solicită implementarea unui proces standardizat de testare moleculară reflexă, pe scara largă, pentru toți pacienții cu cancer pulmonar și oferă, în același timp, recomandări clare pentru reducerea diferențelor între țări și adresarea barierelor care limitează accesul pe scară largă.

Lung Ambition Alliance este un parteneriat global al unor organizații din domenii diferite unite în aspirația lor de a îmbunătăți calitatea îngrijirii și de a scădea mortalitatea prin cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar reprezintă o problemă importantă de sănătate la nivel mondial rămânând principala cauză de deces în rândul cancerelor cu peste două milioane de cazuri noi diagnosticate în fiecare an.

În România, cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer. Acest tip de cancer provoacă aproximativ 20% din totalul deceselor cauzate de această boală, conform opiniei specialiștilor.

Potrivit specialiștilor, avansul din ultimele două decenii în testarea biomarkerilor a transformat diagnosticul și tratamentul cancerului.

Testarea biomarkerilor predictivi a oferit clinicienilor instrumentele necesare să înțeleagă mai bine mecanismelor biologice complexe care stau la baza declanșării bolii, permițându-le acestora să selecteze tratamenul potrivit pentru pacientul potrivit.

Articolul Noi recomandări privind testarea biomarkerilor în cancerul pulmonar, pentru accesul echitabil al pacienților apare prima dată în 360medical.ro.